Slagerij Muilwijk uit Ameide wordt hofleverancier

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
AMEIDE - Slagerij Muilwijk in Ameide heeft het predicaat Koninklijke Hofleverancier gekregen. De slager is al honderd jaar een begrip in het dorpje aan de Lek.
Na drie generaties Muilwijk is nu Peter Tap de eigenaar. Hij nam de slagerij vijf jaar geleden over en besloot de naam niet te wijzigen. Een slimme zet zo blijkt, want daardoor kon de slagerij hofleverancier worden.

ONBESPROKEN GEDRAG

Al was daar wel iets meer voor nodig dan alleen het honderdjarig bestaan. "Je moet van onbesproken gedrag zijn, je moet duurzaam ondernemen en je moet aan sponsoring doen," somt Tap op. "Daar word je allemaal op gecontroleerd voordat de koning uiteindelijk zijn handtekening zet."
Ook alle eerdere eigenaren van de slagerij moesten van onbesproken gedrag zijn. Maar dat zat wel goed, zegt de vorige eigenaar Simon Muilwijk: "Hier staat een voorganger en die is schoon van blazoen. Dat geldt ook voor mijn vader en grootvader."
Muilwijk is trots op zijn opvolger: "Ik vind het helemaal geweldig hoe Peter de zaak heeft voortgezet." Want zonder hem had de zaak volgens Muilwijk niet meer bestaan. "Mijn zoons zeiden tegen me dat ze verder gingen studeren. Het is ook heel hard werken."
Peter Tap en Simon Muilwijk
Peter Tap en Simon Muilwijk © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

NIEUWE SLAGER

Tap op zijn beurt is ontzettend blij dat hij de stap heeft gewaagd om van zijn oude woonplaats Best naar Ameide te komen. "Het was een prachtige zaak die ik graag wilde overnemen. In het begin was ik hier nog 'de nieuwe slager' omdat iedereen hier Simon of zijn vader was gewend."
Maar al snel werd hij door het dorp omarmd, zegt Tap. "Je moet gewoon je beste beentje voor zetten en zorgen dat iedereen de winkel tevreden verlaat. Je moet voor iedereen de tijd nemen en mensen vriendelijk te woord staan."
Het predicaat koninklijke hofleverancier betekent helaas niet dat ze ook aan het koningshuis leveren. Tap: "Dat gebeurde nog wel in de negentiende eeuw, maar nu niet meer. Al is het koningshuis natuurlijk wel van harte welkom!"
Slagerij Muilwijk uit Ameide wordt hofleverancier

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.