RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM eist celstraffen voor oplichtersbende 'die doet denken aan Ocean's Eleven'

NIEUWEGEIN/MAARSSEN - Het Openbaar Ministerie (OM)eist gevangenisstraffen vantwee maanden tot vijf jaar tegen drie mannen en twee vrouwen uit Nieuwegein en Maarssen die worden verdacht van internationale vastgoedzwendel en witwaspraktijken. Ze zouden daarmee tonnen hebben verdiend. Dat geld moeten ze terugbetalen aan de staat, als het aan het OM ligt.

De officier van justitie (OvJ) ziet Nieuwegeiners Bob van D. en Toma D. als spil in de organisatie. Het OM beschuldigt de vijf er ook van dat ze samen een criminele organisatie vormden. Ze werden door de politie maandenlang gevolgd en afgeluisterd voordat ze werden aangehouden.


CRIMINELE WINST AFPAKKEN

Toma D. had volgens het OM een leidende rol binnen de oplichtersbende.Hij hadtien miljoeneuro in vals geld, dat werd gebruikt om vastgoedverkopers op te lichten.Tegen hem werd vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geist. Hij zoudrie ton aan criminele winst moeten terugbetalen.

Tegen Bob van D.is vijftig maanden cel geist. Ook hij had een leidende rol en is eerder voor oplichting veroordeeld. Van D. moet ruim 130.000 euro terugbetalen. Evenals zijn vrouw, tegenwie het OMtien maandenceleist, waarvan twee voorwaardelijk. Tegen de ex van Toma D., SashaH.,isachttien maanden cel geist, waarvanzes voorwaardelijk. Zij moet 240.000 euro terugbetalen.De vrouwzou schuldig zijnaanwitwassen en opslag en beheer van vals geld.

VALSE NAMEN

Oud-bedrijfsmanager F.K. uit Almerewordt gezien als uitvoerder van de oplichtingstrucs van de anderen. Hijhoorde acht maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. K. was commercieel directeur van bedrijven in Nederland, Indonesi en Singapore. Hij zegt zelf dat hij dacht dat hijlegale werkzaamheden verrichte, maar ook hij gebruikte valse namen. K. is de enige tegen wie geen ontnemingsvordering is ingediend.


OCEAN'S ELEVEN

Om aan te geven hoe geraffineerd ze te werk gingen, maakte de officier van justitie in de rechtbank eerder een vergelijking met de beroemde filmreeks Ocean's Eleven. Ze zouden met gebruik van valse identiteiten panden in het buitenland hebben gekocht. De betaling zou deels met zwart geld en vals geld zijn gedaan. Bij een van de verdachten is voor tien miljoen euro aan valse biljetten gevonden: euro's, Zwitserse franken, en Britse ponden.

De mannen in het gezelschap blijken hardleers. Zij zijn al eerder wegens oplichting veroordeeld geweest tot gevangenisstraffen, twee van hen ook in Duitsland. De officier van justitie vindt dit reden om een zwaardere straf te eisen.


AANNAMES

Volgensde verdediging bestaat een groot deel van de verdenkingen uit aannames en isvoor veel beschuldigingen onvoldoende bewijs. Zo zou de criminele winst van Bobvan D. veel te hoog worden ingeschat enzou zijn vrouw zich van geen kwaad bewust zijn geweest. Het valse geld van Toma D. zou er overduidelijk als nepgeldhebben uitgezien en was volgens de verdachtevoor hetinformele Roma-betaalverkeer bedoeld en niet voor zwendel.

De advocaten vroegen daarom voor meerdere verdachten vrijspraak en voor andere om lagere straffen. De officier van justitie geloofde echter niets vanhet verweer en bleef bij zijn oorspronkelijke eis.


UITSPRAAK

Omdat het een ingewikkelde zaak is en de rechters deboekhouding van de verdachten grondig willen bestuderen, laat het vonnis langer dan gebruikelijk op zich wachten.Op 11 april doet de rechtbank uitspraak over de hoofdverdenkingen: oplichting, witwaspraktijken, deelname aan criminele organisatie, bezit vals en drugsbezit. Over de geiste ontneming van tonnen aan criminele winst volgt 9 mei pas de uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht