OM eist compleet verbod op Hells Angels-activiteiten

UTRECHT - De motorclub Hells Angels moet verboden worden. Dat betoogt het Openbaar Ministerie de komende dagen in de rechtbank in Utrecht. "We zijn hier vandaag om een einde te maken aan alle Hells Angels-activiteiten", zei de officier van justitie. Het gaat niet om een strafzaak tegen individuele leden, maar om een civiele procedure om zowel de buitenlandse als de Nederlandse tak van de motorclub in Nederland te verbieden."
Volgens justitie "verheerlijkt en faciliteert" de motorclub geweld en andere misdrijven en wordt een geweldscultuur in stand gehouden die steeds opnieuw leidt tot geweld. "Onze rechtsstaat kan niet accepteren dat verenigingen hun eigen leden met bedreiging en geweld dwingen onder alle omstandigheden te zwijgen tegen de overheid en opzegging van het lidmaatschap beantwoorden met afpersing en geweld", aldus de officier van justitie. Een beperking van het recht op een vereniging - een belangrijk recht voor iedere burger - is daarom toelaatbaar, betoogde het OM.
De motorclub zou onder meer een ledenadministratie hebben, iedereen moet contributie betalen - behalve als je in de gevangenis zit - en er zijn onderscheidingen voor leden die geweld hebben gepleegd, bijvoorbeeld tegen de politie.
Het Openbaar Ministerie hekelde de ruzie met aartsrivaal motorclub Bandidos, die in Limburg wordt uitgevochten sinds leden zich vanaf 2014 daar hebben gevestigd. Omdat dit geregeld allemaal in het openbaar gebeurt, worden volgens het OM ook gewone burgers "met regelmaat" slachtoffer van ernstig geweld door leden van Hells Angels MC.
Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is motorclub Hells Angels is geen "geweld verheerlijkende vereniging" en kan het op grond daarvan dus niet verboden worden. Knoops zei dat het om mensen in allerlei verschillende maatschappelijke functies die "een keer per week naar een clubhuis gaan en een paar keer per jaar aan een run meedoen". In Nederland zijn zestien Hells Angels afdelingen gevestigd, maar deze bestaan volgens hem eveneens onafhankelijk van elkaar. Wereldwijd gaat het om honderden afdelingen. "Er is geen wereldwijde organisatie met een internationaal bestuur."
De Hells Angels zouden daarom volgens de advocaat niet als vereniging verboden kunnen worden. De afgelopen jaren lukte het justitie wel om succesvol de motorclubs Bandidos en Satudarah via de rechter te laten verbieden. Tegen motorclub No Surrender loopt nog een procedure.
Het OM heeft al eerder geprobeerd de Hells Angels te verbieden. Die poging strandde tien jaar geleden bij de Hoge Raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.