Cas (7) uit Maarssen zit in Nederlandse kinderjury voor beste kinderboek

Cas is de uitverkorene.
Cas is de uitverkorene. © RTV Utrecht Marloes Sollie
UTRECHT - Cas Scharringhaussen en zijn klasgenootjes kunnen niet meer stil zitten, zo'n bijzondere en hectische ochtend hebben ze nog nooit gehad. Cas werd vandaag op zijn basisschool Het Kompas in Maarssen verrast omdat hij de provincie Utrecht mag vertegenwoordigen in de Nederlandse Kinderjury. Die kiest het beste kinderboek van het land.

VERASSING

Kinderschrijver Jozua Douglas komt vanmorgen het nieuws vertellen. Douglas is bekend van de boeken Eilandenruzie, Gruwelijke generaal en Verschrikkelijke badmeester. Douglas zegt dat er een 'senaat' in deze klas zit, om dat moment schiet de vinger van Cas al in de lucht. Cas mag naar voren komen en krijgt een officiële senaatpet en -jas aan. De confettikanonnen schieten in de lucht. Cas zijn mond valt open van verbazing. "Ik had het niet verwacht omdat er maar heel weinig kinderen in komen."
Feest met taart
Feest met taart © RTV Utrecht Marloes Sollie

KINDERJURY

In totaal komen er twaalf kinderen in de Kinderjury, uit elke provincie een. Samen beslissen zij welk boek volgens hun het beste kinderboek is. Dat boek wint de publieksprijs van de Nederlandse kinderjury. Cas heeft genoeg werk te doen, hij moet veel gaan lezen. "Zestien boeken zijn wel veel boeken maar ik ga het proberen." Eind juni wordt het winnende boek bekend gemaakt. Cas heeft al een voorkeur: De gorgels en het geheim van de gletsjer. "Omdat ik dat een leuk boek vind." Bij de vraag wie dat geschreven heeft, fluistert een klasgenoot Jochem Meijer in zijn oor.
Juf Eline vindt het niet gek dat Cas het is geworden. Volgens haar houdt hij veel van dikke boeken en wordt hij soms helemaal opgeslokt door zijn boek. "Bij sommige kinderen moet ik tien keer zeggen: 'Pak een boek'. Bij Cas nooit, hij pakt gelijk zijn boek."
Een echte boekkenwurm
Een echte boekkenwurm © RTV Utrecht Marloes Sollie
Tablets en computers lijken soms de boeken te vervangen, maar dat valt volgens juf Eline wel mee. "In een klas van 31 kinderen vindt niet iedereen lezen het leuk, maar veel wel." Jozua vindt het goed dat er op deze manier aandacht is voor het lezen. "Lezen is de basis van al het onderwijs", zegt hij. De schrijver wenst Cas veel succes en is benieuwd wie er gaat winnen.
"In een vriendenboekje heeft hij bij hobby's gelijk lezen ingevuld", vertellen zijn trotse moeders Karin en Tineke. "We zullen hem als ouders gaan supporten."
Jongetje (7) uit Maarssen zit in Nederlandse kinderjury voor beste kinderboek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.