55 extra elektrische bussen voor stad en regio Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht en vervoerder Qbuzz hebben vandaag twee nieuwe elektrische bussen gepresenteerd. De bussen moeten over een jaar een deel van de verouderde vloot van Qbuzz gaan vervangen. Een gelede bus van achttien meter is bedoeld voor het stadsvervoer, de bus van twaalf meter wordt vooral in het streekvervoer ingezet.
Voor de nieuwe stadsbus is gekozen voor het Franse merk Heuliez, een dochter van de Italiaanse vrachtwagenbouwer Iveco. De bus heeft een futuristisch uiterlijk met gestroomlijnde kappen over de wielen. Ook de voorkant is opvallend en doet denken aan een tram.
Deze elektrische bus zal ingezet worden op de lijnen 3, 7 en 8 in de stad. Net als de bussen op lijn 1 is het bedoeling dat de bus de hele dag blijft rijden. Daarvoor worden ze op het eindpunt telkens een paar minuten opgeladen met een zogenoemde pantograaf, een stroomgeleider zoals treinen en trams die ook hebben.

EBUSCO

Voor de streekbussen is gekozen voor het merk Ebusco, en dat is opmerkelijk. In Utrecht rijden al tien bussen van dit merk op lijn 1. U-OV kende veel opstartproblemen met deze bussen; in het begin haalde het grootste deel van de bussen het einde van de dag niet. Ook vielen regelmatig bussen onderweg stil
Directeur Gerrit Spijksma heeft nu wel vertrouwen dat de nieuwe bussen het beter doen. "Wij hebben wederom voor Ebusco gekozen omdat ze de grootste batterij van alle busleveranciers aanbieden. En een grote batterij is nodig om lange stukken te kunnen rijden zonder op te laden. We hebben vertrouwen in Ebusco; ze zijn overgestapt naar een andere producent in China. Het bedrijf heeft geleerd, en wij hebben inmiddels ook goede ervaringen met de tien Ebusco's die al in de stad rijden, want ze doen het."

DUURZAAM

Een elektrische bus is twee keer zo duur als een bus op diesel. Daarom betaalt de provincie vijf miljoen euro extra aan Qbuzz voor de aanschaf van deze vijfenvijftig elektrische bussen. Volgens gedeputeerde Dennis Straat (VVD) is het dat geld meer dan waard: "We willen het goede voorbeeld geven als we willen dat iedereen duurzaam gaat reizen. Het heeft ook veel voordelen. Deze bussen zijn stiller en je hebt geen uitstoot meer. En daarom hebben we er extra geld voor vrijgemaakt in de begroting."
De nieuwe bussen zullen in het eerste kwartaal van 2020 geleidelijk worden ingezet in de dienstregeling. Bij lijn 1 werden alle nieuwe elektrische bussen ineens ingezet, en toen die uitvielen viel dat heel erg op. Om zo'n blamage in de toekomst te voorkomen kiezen provincie en U-OV er voor lijnen niet van de ene op de andere dag volledig elektrisch uit te voeren.
55 extra elektrische bussen voor stad en regio Utrecht
De nieuwe elektrsiche bus van Heuliez
De nieuwe elektrsiche bus van Heuliez © Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.