Meerdere aanhoudingen voor plofkraak Amerongen

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
AMERONGEN - Er zijn meerdere mensen aangehouden voor de plofkraak in Amerongen van afgelopen nacht. Dat meldt de politie. Een woordvoerder wil niet zeggen om hoeveel mensen het gaat.
Vannacht rond 04.15 uur hoorden buurtbewoners een harde knal. Een pinautomaat van ABN Amro aan de Koningin Wilhelminaweg in Amerongen bleek te zijn opgeblazen. Een man die op steenworp afstand van de geldautomaat woont, zag het gebeuren. "Ik zag die jongens naar de auto lopen, ze gooiden er iets in en reden weg met de lichten gedoofd."
Ook veel anderen in de buurt kregen iets mee van de kraak. "Ik hoorde een harde knal en zat rechtop in m'n bed. Ik ben er meteen naartoe gegaan", vertelt één van hen. "Volgens mij waren het vier mannen", vertelt een ander. "Ik heb het vermoeden dat een van de daders gewond is geraakt. Ik hoorde iemand blèren, maar kon het niet goed zien. Het was nog donker."
De plofkraak in Amerongen was in de wijde omgeving te horen
Bij de plofkraak is volgens de politie niets buitgemaakt. Wel was er een grote ravage. Door de kracht van de explosie werden brokstukken van de pinautomaat tientallen meters de straat in geslingerd. De Koningin Wilhelminaweg (N225) was daarom lange tijd afgesloten. Ook werden de woningen boven de geldautomaat uit voorzorg ontruimd.
De bewoners werden tijdelijk ergens anders ondergebracht, maar zijn inmiddels terug om de schade te repareren. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was de hele ochtend aanwezig en inmiddels weer vertrokken.

DALING AANTAL PLOFKRAKEN

De plofkraak komt op de dag dat de Nederlandse Vereniging van Banken (VNB) meldt dat het aantal plofkraken de afgelopen drie jaar is afgenomen. Ondanks de daling blijven de banken bezorgd over het geweld waarmee een plofkraak gepaard gaat. Steeds meer pinautomaten worden daarom weggehaald op locaties waar de veiligheid van bewoners in het geding is.
RTV Utrecht sprak eerder bewoners in de buurt van een pinautomaat in Zeist die zich zorgen maken over hun veiligheid. 
Flinke ravage bij een plofkraak in Amerongen
De overblijfselen van de pinautomaat
De overblijfselen van de pinautomaat © Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.