Hoge strafeisen verwacht in zaak tegen verdachten liquidatie Adjai Badloe

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN - Waarom werd Adjai Badloe uit Nieuwegein anderhalf jaar geleden doodgeschoten? En wie zaten er achter de liquidatie? Over die vragen buigt de rechtbank in Arnhem zich vandaag. Denzel D. uit Amstelveen en Reza J. uit Amsterdam staan terecht voor de liquidatie.
Badloe werd op 28 november 2017 doodgeschoten voor zijn huis. Hij had zijn vrouw en kind gedag gekust en wilde naar zijn werk gaan. Toen hij in zijn auto stapte, werd hij doorzeefd met kogels. Veel mensen uit de buurt zagen het gebeuren toen ze hun kinderen naar school brachten of naar hun werk gingen.

NOG VEEL VRAGEN

Over de aanleiding van de liquidatie is nog veel onduidelijk. Aanvankelijk zwegen beide verdachten. Later besloot Denzel D. alsnog te gaan praten. Hij zegt dat hij was gevraagd om als chauffeur te fungeren bij een ripdeal. Een onbekende opdrachtgever had hem gezegd dat Badloe handelde in cocaïne. Pas toen hij in Nieuwegein aankwam, zou hij hebben doorgekregen dat het de bedoeling was om de man om het leven te brengen.
Volgens verslaggever Riks Ozinga gelooft het Openbaar Ministerie weinig van die verklaring. "Ze hadden allebei dubbele kleding aan. Sporen van kruit uit een vuurwapen op hun kleding, handen en op hun handschoenen. Er zijn getuigenverklaringen dat zij het moordcommando vormden."
De tweede verdachte, Reza J., wil niets zeggen over de zaak. Hij is tijdens zijn gevangenschap wel afgeluisterd en in één van die gesprekken lijkt hij erop te hinten dat hij een celstraf van 10 jaar gaat krijgen voor een 'torie' (klus) die hij heeft gedaan. Als hij daar in de rechtbank mee geconfronteerd wordt, zegt hij dat dat niet een schuldbekentenis is.

ANGST

Of er vandaag helderheid over het motief van de liquidatie gaat komen, is nog maar de vraag. "Want het is toch heel vaak bij dit soort liquidaties dat daders bang zijn voor de gevolgen als zij uit de school klappen. Want dat kan ze duur komen te staan."
De verwachting is dat het Openbaar Ministerie met hoge strafeisen gaat komen. "Het OM en de politie zijn het meer dan zat, al die liquidaties, waarbij soms ook onschuldigen getroffen worden, waar de omgeving echt geschokt door raakt. Ik denk dat ze toch al gauw een strafeis van twintig jaar cel kunnen verwachten."
Verslaggever Riks Ozinga is in de rechtszaal en volgt de zaak. Zijn verslag via Twitter is hier te volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.