RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Droom van Tije (11) komt uit: Klimbos Zeist wordt gebouwd

1/3
ZEIST - De grote droom van de elfjarige Tije Küpers uit Zeist komt uit. Het door hem bedachte en getekende klimbos wordt echt gebouwd. "Dat is wel bijzonder. Ik denk dat niet iedereen een klimbos heeft bedacht toen die negen was."

Küpers won de Z-Battle: een ideeënwedstrijd van de gemeente. Met die wedstrijd wilde Zeist de democratie "directer maken". Dat is gelukt: er wordt inmiddels flink gebouwd aan het klimbos. De gemeente steekt er 400.000 euro in. Met onderstaand filmpje overtuigde Tije de gemeenteraad:BOUWEN

Inmiddels kan Tije als een echte opzichter, met witte bouwhelm op, een rondje lopen op de ligweide van Zwembad Dijnselburg. "Hoe vind je de hoogte?", vraagt de manager. "Ja hoog zat", lacht Tije.

De elfjarige Küpers is verknocht geraakt aan klimmen. Hij ging eens met z'n tante naar zo'n klimbos: "Toen vond ik het echt heel leuk. Het is heel uitdagend. En je bent lekker buiten."

Het duurt zo lang: kan het niet sneller?"
Bedenker Tije

En dus moest Zeist ook zo'n plek krijgen: "er zijn genoeg bomen, genoeg kinderen. Perfect toch!", aldus een nuchtere Tije. Inmiddels zijn 6 bouwvakkers dag na dag bezig om platforms rond de bomen te installeren. En natuurlijk de hindernissen van boom naar boom aan te leggen.

BAAN

De bouw profiteert dus van het idee van Tije. Maar ook David Postma heeft een baan dankzij hem: "Dat is één van de eerste dingen die ik Tije heb gezegd. Ik heb 'm bedankt dat hij me een baan heeft bezorgd. Ik ben teamleider Klimbos Zeist."

Tije heeft de hele klauterroute in z'n hoofd zitten. Hij maakte een tekening en het grootste deel van die schets is doorgevoerd. "Ik wilde een tokkelbaan, dat was echt een eis. Een boomhut en een parcours".

 Artist impression van het Klimbos Zeist. Artist impression van het Klimbos Zeist. | Foto: RTV Utrecht

OPENING

David en Tije dromen al van klauterende kinderen, tussen de stalen constructies van de toegangstoren. "Vanaf hier ga je weer terug naar de toren", zegt David. Tije: "of is het juist andersom?". Na enige aarzeling weet David het toch zeker: "Nee volgens mij vanaf hier naar de toren."

12 april wordt het Klimbos Zeist feestelijk geopend. Tije kan niet wachten: "Ik denk er wel vaak aan. Dan denk ik wel: het duurt zo lang. Kan dat niet sneller?". Een geluk: de elfjarige mag wel als eerste gaan klauteren. "Het liefst met een wethouder", lacht manager David. "Dat zou ik helemaal fantastisch vinden."

Tije loopt als een ware opzichter een rondje door zijn klimbos.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht