Woningmarkt lijkt af te koelen, hier en daar worden huizen goedkoper

© RTV Utrecht
UTRECHT - Ondanks dat de huizenprijzen over heel 2018 genomen nog wel zijn gestegen, lijkt de stijging af te vlakken. In het vierde kwartaal van 2018 steeg de woningprijs met 1 procent, het laagste sinds het eerste kwartaal van 2016. Op jaarbasis stijgen de woningprijzen nog in alle gemeenten in Nederland, echter op kwartaalbasis is de prijsstijging in de afgelopen vier kwartalen afgenomen. In het laatste kwartaal van 2018 zijn de prijzen in bijna een op de vijf gemeenten zelfs gedaald.
De gemeenten waar de prijzen gedaald zijn, liggen voornamelijk in de provincies Utrecht, Groningen en Limburg, zo stelt onderzoeksbureau Calcasa vandaag. Daarbij moet gezegd worden dat het lastig is om de woningprijsontwikkeling op kwartaalbasis voor een relatief klein gebied betrouwbaar te meten; het is vooral de trend die belangrijk is.

MINDER VERKOPEN

Ook zijn er minder woningen verkocht in 2018. Dat is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2013. In het laatste kwartaal van 2018 stonden er nog 95.000 woningen te koop. Dat is een daling van 66 procent ten opzichte van eind 2012. Het sentiment is daarentegen nog positief.
De Nederlandse woningmarkt lijkt dus af te koelen: het aantal woningverkopen neemt af, de woningprijzen stijgen minder snel en ook andere woningmarktindicatoren, zoals de licht verslechterde betaalbaarheid, het dalende consumentenvertrouwen en de afvlakkende economische groei, ondersteunen dit beeld.

REGIONALE VERSCHILLEN

In de ontwikkeling van het aantal verkochte woningen bestaan grote regionale verschillen. In de provincies Utrecht en Noord-Holland is de daling van het aantal transacties als eerste ingezet. In het vierde kwartaal van 2018 heeft deze trend zich verspreid naar alle overige provincies, waarbij de daling in Zuid-Holland met 10% het grootst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.