Utrecht eerder in gesprek met Veilig Thuis over zwijgcontracten

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt gaat bij Veilig Thuis Utrecht vragen of sprake is van een zwijgcontract. Hij zegt dat toe, na vragen van de PVV. Eerder zei de wethouder dat hij pas bij een periodiek overleg met de instelling naar eventuele zwijgcontracten zou willen vragen.
De PVV in Utrecht heeft sterke aanwijzingen dat bij Veilig Thuis Utrecht minstens één zwijgcontract is afgesloten. In een zwijgcontract staan afspraken om om problemen niet te melden bij de rechter, het OM, de politie, de inspectie of de media. Eerder al berichtte RTV Utrecht over ernstige vermoedens van zo'n overeenkomst bij Veilig Thuis. De voltallige gemeenteraad stelde vorige maand schriftelijke vragen aan de wethouder. Daarin werd in algemene bewoordingen gevraagd om te kijken naar zwijgcontracten in de zorg in Utrecht.
De wethouder zegde toe dat bij periodiek overleg met de instellingen naar zwijgcontracten gevraagd zal gaan worden. Daar wijkt hij bij Veilig Thuis nu van af.

MAILS

De PVV is teleurgesteld over de beantwoording van de schriftelijke vragen. De partij beweert dat de gemeenteraad een mail gekregen heeft waarin staat dat sprake is van een zwijgcontract bij Veilig Thuis Utrecht.
Veilig Thuis Utrecht is het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Het meldpunt is onderdeel van Samen Veilig Midden Nederland. Dit bedrijf biedt ook andere diensten aan in de jeugdzorg en jeugdbescherming.
Samen Veilig Midden Nederland ontkent dat de organisatie zogenoemde vaststellingsovereenkomsten heeft afgesloten waarin een zwijgclausule is opgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.