OM eist 24 en 23 jaar celstraf voor liquidatie Adjai Badloe in Nieuwegein

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 23 en 24 jaar geëist voor het doodschieten van Adjai Badloe in Nieuwegein.
Het slachtoffer werd op 28 november 2017 doodgeschoten voor zijn huis. Hij had net zijn vrouw en kind gedag gekust en vertrok richting zijn werk. Toen hij in zijn auto stapte, werd hij doorzeefd met kogels. Na een wilde politieachtervolging werden Denzel D. uit Amstelveen en Reza J. uit Amsterdam opgepakt. Ze zijn allebei 25 jaar oud.

VERDACHTEN ZWIJGEN

De rechtbank probeerde vandaag van de twee verdachten opheldering te krijgen over de aanleiding van de liquidatie, maar zonder resultaat. Reza J. zwijgt in alle toonaarden. Op de vele vragen van de rechtbank was zijn antwoord consequent: "Zwijgrecht".
Denzel D. zegt dat hij niets wist van een liquidatie. Hij werd naar eigen zeggen alleen gevraagd om als chauffeur te fungeren bij een ripdeal. Wie hem daar voor gevraagd had, wilde hij niet zeggen.
"Erg onbevredigend en moeilijk te accepteren", noemde het Openbaar Ministerie dat. Want door het zwijgen en liegen van de verdachten blijft onduidelijk wie de opdracht gaf voor de liquidatie. "Ze deden het puur voor geldelijk gewin", vindt de officier van justitie.

BEWIJS

Volgens het OM staat wel vast dat de twee mannen verantwoordelijk zijn voor de dood van Badloe. Op de handen, schoenen, handschoenen en kleding van beide verdachten zijn schotresten gevonden en glasdeeltjes van de autoruit van het slachtoffer. Ook zijn er meerdere dna-sporen.
Daarnaast leverde ook de telefoon van D. veel bewijs op, concludeert het OM. Daar voerde hij bijvoorbeeld 16 dagen voor de moord het adres van Badloe al op in. Ook werd door de telefoon duidelijk dat D. in de weken voor de moord al twee keer in Vleuten was op het adres waar later de vluchtauto in brand gestoken werd.
Tijdens de politieachtervolging gebruikte D. de telefoon om in paniek voiceberichten te sturen naar een vriend van wie hij de auto geleend had. "Die torie (klus)... Ik... Probleem man! Probleem, probleem, probleem. Die mannen rijden nu achter mij aan. Ik ben aan het dampen", was in de berichten te horen.

DERDE DADER

De advocaten van de twee verdachten spreken de beschuldigingen tegen. Er zou een derde dader zijn geweest die Badloe doodschoot. Tijdens de vlucht van Nieuwegein naar de tweede vluchtauto in Vleuten, zou deze persoon met het vuurwapen zijn uitgestapt.
Een getuige op de plek van de liquidatie zou Reza J. niet goed gezien hebben, zegt zijn advocaat. Bovendien zou ze haar bril niet hebben opgehad. Beiden advocaten zijn van mening dat hun cliënt moet worden vrijgesproken. Mocht de rechtbank ze toch schuldig bevinden, dan pleiten de advocaten voor een lagere straf.

LEVEN VERWOEST

Tijdens de zitting nam ook de weduwe van Badloe het woord. Zij vertelde dat ze aanvankelijk niets wilde zeggen, omdat de verdachten niet de opdrachtgevers zijn. Maar ze besloot toch het woord te nemen om te vertellen over het onbeschrijfelijke verdriet dat haar en haar dochter is aangedaan en hoe hun leven is verwoest.
Het dochtertje was pas vier maanden oud toen haar vader werd vermoord. "Zij heeft godzijdank niets gemerkt, maar zal haar vader voor altijd moeten missen", zei de moeder in tranen.
Ze keek ook verdachte Reza J. indringend aan. "En jij die verdacht wordt van het schieten. Diep in je hart weet je dat je het gedaan hebt", sprak ze. "Ik hoop dat jullie voor deze strafbare feiten zwaar worden gestraft en dat jullie in je leven ook zoiets zullen meemaken."

SCHADEVERGOEDING

Het Openbaar Ministerie eiste naast de forse celstraf ook een flinke schadevergoeding voor de partner en dochter van het slachtoffer. Voor de dochter ruim 21.000 euro voor toekomstig levensonderhoud, voor de weduwe 2.500 euro materiële schade en 25.000 euro shockschade.
De rechtbank geeft aan dat er veel is besproken waar de rechters naar moeten kijken. Over vier weken wordt uitspraak gedaan in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.