Sloop 31 huizen aan de Croeselaan stap dichterbij

UTRECHT - Een meerderheid van de Utrechtse raad is voor het slopen van een groot aantal panden aan de Croeselaan om plaats te maken voor een park. Het gaat om 31 woningen tegenover het hoofdkantoor van de Rabobank.
Tijdens een raadsdebat vanavond bleek dat GroenLinks zijn verzet tegen de sloop van de woningen heeft opgegeven. In ruil daarvoor wil de partij een aantal nieuwe sociale woningen aan de Jan van Foreeststraat. Dat is aan de andere kant van de Croeselaan, tussen de Rabobank en de woningen van de Dichterswijk. De huidige bewoners van de Croeselaan zouden voorrang moeten krijgen bij toewijzing van die woningen.
Naast GroenLinks steunen ook D66, CDA en Student & Starter de plannen van het college met het gebied.

VERZET

De sloop van de woningen maakt deel uit van plannen voor het Beurskwartier. Dat is voornamelijk het gebied tussen Van Zijstweg, de Croeselaan, de Graad van Roggenweg en de hallen van de Jaarbeurs. Het gebied bevat vooral parkeerterreinen van de Jaarbeurs, maar daarnaast ook een groot aantal woningen aan de Croeselaan en een drietal zijstraten.
In het gebied komen 3500 nieuwe woningen, kantoorgebouwen en ruimte voor ontspanning en vermaak. Belangrijk onderdeel van de plannen is de aanleg van een stadsparkje. Juist voor dat stadspark moeten 31 woningen worden gesloopt.
De commissievergadering van vanavond ging vooral over die sloopplannen, waartegen al anderhalf jaar heftig verzet is. Vorig jaar kwamen uit meerdere stedenbouwkundige onderzoeken voorstellen naar voren om zowel een park aan te leggen als om de woningen voor het grootste deel te behouden. Toch houdt wethouder Victor Everhardt (D66) vast aan een plan waarbij de 31 woningen alsnog het loodje leggen.

MIDDELVINGER

In het plan van Everhardt wordt een woontoren gebouwd waarin de materialen van de woningen worden hergebruikt. PvdA-er Rick van der Zweth noemt dat "een prominente middelvinger naar de mensen die nu op de Croeselaan wonen". Een meerderheid van de raad schiet die 'tweedehands' toren af, de kans dat hij er komt is dus klein.
De PvdA kwam verder met een alternatief voorstel voor de Croeselaan waarbij 25 van de 31 zouden kunnen blijven staan, en waarbij nog steeds een park gerealiseerd zou kunnen worden. Overigens staan de woningen aan de Croeselaan al sinds de jaren 90 op de nominatie op gesloopt te worden. Destijds zouden ze moeten wijken voor de plannen van het toenmalige Utrecht City Project.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.