Utrechtse raad heeft moeite met exclusief contract voor Hoog Catharijne

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De Utrechtse raad heeft veel moeite met een contract dat de gemeente wil afsluiten met Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne. Dat contract gaat over het gebruik van het nieuwe stationsplein onder het bollendak. In een commissievergadering werd duidelijk dat de kritiek zich toespitst op een tweetal punten, de duur van de overeenkomst en de exclusiviteit die Klépierre krijgt.
Het stationsplein is ruim 8.000 vierkante meter groot. Het contract gaat over een klein deel daarvan, namelijk 120 vierkante meter. Dat gebiedje wordt aangeduid als Event Space. Klépierre mag op die Event Space commerciële activiteiten ontplooien. Andere partijen mogen op het hele plein van 8.000 m2 geen commerciële dingen doen. Wel is het toegestaan om bijvoorbeeld te collecteren of te demonstreren.
De gemeente wil de grond uitgeven in erfpacht voor een periode van vijftig jaar. De raad vindt dat veel te lang, in die periode kan veel gebeuren. De afgelopen vijftig jaar zijn er bijvoorbeeld meerdere verschillende stations gebouwd op die plek, zo betoogde de raad.
De wethouder benadrukt dat het contract met Klépierre is gebaseerd op afspraken die al in 2008 zijn gemaakt. Volgens de wethouder zal het de gemeente geld gaan kosten als het contract niet wordt getekend. Hoeveel geld er mee is gemoeid is onduidelijk, het gedeelte van de vergadering dat over geld ging vond plaats achter gesloten deuren.
Een meerderheid van de raad gaf tenslotte aan niet gelukkig te zijn met de naam Event Space, het verzoek is om de toekomst een Nederlandstalige naam te kiezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.