Verkiezingsdebat voor laaggeletterde Utrechtse vrouwen: 'Stemmen is een belangrijk recht'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Stichting Lezen en Schrijven in Utrecht organiseert vanmiddag op Internationale Vrouwendag een verkiezingsdebat voor laaggeletterde Utrechtse vrouwen. Negen vrouwelijke kandidaatstatenleden partijen komen langs in Buurthuis Oase in Overvecht om hun standpunten in klare taal uit de doeken te doen.
Volgens de stichting is het belangrijk dat thema's van de Provinciale Verkiezingen op een duidelijke manier worden uitgelegd. "We hebben gisteren alvast wat partijprogramma's geprint en dat is echt abracadabra", vertelt projectleider Radj Ramcharan. "Er staan veel moeilijke woorden in en sowieso het zoeken naar het partijprogramma is een probleem. Voor jongeren die ervoor geleerd hebben is het al moeilijk, laat staan voor de groep die nauwelijks een computer kan bedienen."
Als mensen een partijprogramma niet snappen, zijn zij minder gemotiveerd om te gaan stemmen, zegt Ramcharan. "Dan heb je toch zoiets van: laat de verkiezingen maar aan mij voorbijgaan. Terwijl het toch een belangrijk recht is om te stemmen. We nodigen daarom de politici uit en vragen hen: u staat op de lijst, maar kunt u mij dan vertellen wat u voor mij kunt betekenen?"
We nodigen de politici uit en vragen hen: u staat op de lijst, maar kunt u mij dan vertellen wat u voor mij kunt betekenen?
Projectleider Radj Ramcharan

TAALAMBASSADEUR

Anneke Kragten is taalambassadeur in Utrecht. Zij leerde pas op haar 44e goed lezen en schrijven. School was vroeger niet zo belangrijk voor haar. Later was schaamte een van de redenen dat ze niet goed leerde lezen. Als ze iets niet kon lezen, loste ze dat op een andere manier op.
"Ik vroeg het anderen die konden lezen, maar dat waren alleen maar mensen die je nader stonden. Dat vroeg je niet aan vreemden, want dat bracht je niet naar de buitenwereld. En tijdens het werk onthield je gewoon kleurtjes ofzo, dat was veel makkelijker", aldus Kragten.
Over de verkiezingen dacht ze een aantal jaren geleden dan ook niet na. Ingewikkelde teksten vol met jargon waren niet te doen voor haar. "Die ga je niet lezen. Het zou misschien een stuk makkelijker zijn als er niet zo veel informatie in staat en als de letters groter waren. En van huis uit stemde je op één partij: waar je ouders op stemden, daar stemde jij ook op."
Er gaat een wereld voor je open
Anneke Kragten

RIJKDOM

Inmiddels is er veel veranderd. "Ik zeg altijd: ik ben rijk geworden, niet financieel, maar het doet heel veel in je leven. Het is niet alleen rekenen, lezen en schrijven, maar je leert voor jezelf op te komen. Er gaat een wereld voor je open."
Het verkiezingsdebat voor laaggeletterde vrouwen is vandaag van 12.00 tot 15.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.