Münster Domschat in Museum Catharijneconvent: "In Utrecht hadden we precies zo'n schat"

© Museum Catharijneconvent
UTRECHT - Wat doe je met een indrukwekkende middeleeuwse collectie van goud en zilver, edelstenen en exotische materialen wanneer je die zelf niet kunt tentoonstellen? Je leent het uit aan je buren, dachten ze in Münster. Daarom is de Münster Domschat vanaf vandaag te bewonderen in Museum Catharijneconvent in Utrecht.
"De collectie uit de Paulusdom in Münster bestaat uit allerlei kostbare relieken die gevat zijn in hele mooie houders van goud, edelstenen, zilver en andere kostbare materialen", vertelt conservator Annabel Dijkema. "Maar er zijn ook allerlei andere opmerkelijke materialen in de schat verwerkt, zoals een kokosnoot. In de tentoonstelling laten we zien waarom die materialen in die schat verwerkt zijn. In de middeleeuwen werden daar namelijk allerlei bovennatuurlijke krachten aan verbonden."
De Münster Domschat is in Utrecht

UITLEEN

Dat de schat uitgerekend in onze eigen Domstad te bewonderen is, heeft met de geschiedenis te maken. "We hadden in Utrecht precies zo'n schat, maar die is in de 16e eeuw geheel omgesmolten. Museum Catharijneconvent zit in een groot netwerk met allerlei instellingen die een schat beheren en wij kregen daarom het aanbod om deze schat te lenen voor ons museum. In Münster wordt de schatkamer namelijk grootscheeps verbouwd de komende jaren."
Toch is niet alles van de Utrechtse schat verloren gegaan. "In Utrecht is het archief waarin de Domschat wordt besproken bewaard gebleven. In Münster is juist het tegenovergestelde aan de hand: daar zijn de archieven in de 16e eeuw in brand opgegaan. Dus we hebben de Utrechtse archieven samengebracht met de schat uit Münster."
De collectie is tot en met 10 juni te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.