Intertoys gaat door, maar zeven Utrechtse filialen sluiten

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Intertoys maakt een doorstart. De speelgoedwinkelketen vroeg eerder faillissement aan, maar kan in afgeslankte vorm toch open blijven. 91 winkels sluiten de deuren. Het gaat om zeven Utrechtse filialen.
De curatoren van Intertoys hebben bekendgemaakt dat met behulp van de Portugese investeerder Green Swan een doorstart gemaakt kan worden. Het is de verwachting dat tussen de 1000 en 1500 medewerkers hun baan kunnen houden. Op dit moment werken er 3200 mensen bij het bedrijf.  
De winkels in Amersfoort (Langestraat 99), Driebergen (Traaij 73), Houten (WC Castellum en aan De Raat 21), Mijdrecht (De Lindeboom 2), Soest (Van Weedestraat) en Utrecht Kanaleneiland gaan dicht, kondigde het bedrijf vandaag aan. Zij houden vanaf morgen opheffingsuitverkoop. De lijst met alle filialen die verdwijnen is te vinden op de website van Intertoys.

NOG VEEL ONDUIDELIJK

Green Swan wil ongeveer 220 winkels openhouden. Of dat aantal ook gehaald wordt, is onder meer afhankelijk van verdere onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers. Green Swan wil een deel van de eigen winkels aan franchisenemers verkopen.
Intertoys heeft nu 286 eigen winkels, waarvan ruim de helft openblijft, en twee distributiecentra. Daarnaast zijn er honderd filialen van franchisers. Die moeten nu beslissen of ze zich bij het nieuwe Intertoys aansluiten. Meer zekerheid daarover verwachten de curatoren in de komende weken.

FAILLISSEMENT

Speelgoedketen Intertoys ging eind februari failliet, onder meer door aanhoudende zware marktomstandigheden. Naast de toenemende concurrentiedruk van webwinkels, snoepten ook andere winkels als Kruidvat en Action klanten af van de keten.
Intertoys ontstond in 1976 en werd in 1993 gekocht door Blokker Holding. In 2016 voegde Blokker de ketens Toys XL en Bart Smit samen met Intertoys onder de naam van die laatste keten. Eind 2017 nam de Britse investeerder Alteri Investors de Nederlandse speelgoedwinkels van Blokker over. Maar na een jaar trokken de Britten de stekker er al weer uit. Volgens Alteri had Blokker al jaren nauwelijks meer geïnvesteerd in de speelgoedwinkels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.