RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Buren Amersfoort trekken knip voor Koningsdag

AMERSFOORT - Acht buurgemeenten van Amersfoort betalen mee aan de landelijke koningsdagviering in de Keistad. De gemeente Amersfoort vroeg de regio om een financiŽle bijdrage, variŽrend van acht- tot zestienduizend euro. De meeste gemeenten lijken gehoor te geven aan dat verzoek.

Burgemeester Bolsius van Amersfoort liet maanden geleden al weten dat hij de regio wil betrekken bij Koningsdag in zijn stad. Toen bekend werd dat de koning en zijn familie op 27 april naar Amersfoort komen, was dat ťťn van zijn eerste boodschappen: 'we doen dit samen!'

Maar ook in dit geval geldt: voor niets gaat de zon op. En dus vroeg Amersfoort een bijdrage aan Leusden, Soest, Woudenberg, Baarn, Eemnes, Bunschoten, Nijkerk en Barneveld.

POSITIEF
Uit een rondgang van RTV Utrecht en De Stad Amersfoort blijkt dat het overleg tussen Amersfoort en de omliggende gemeenten goed en positief verloopt. Amersfoort is enthousiast: 'er is goed contact en alles verloopt snel.'

Ook de omliggende gemeenten hebben er zin in. Zo laat burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg†weten: "Als regiogemeente zijn wij betrokken bij de organisatie van Koningsdag in Amersfoort. Er is goed contact met de gemeente. De lijnen zijn kort en we weten elkaar goed te vinden."

Ook is Cnossen open over de financiŽle bijdrage die aan Woudenberg is gevraagd: "Aan de gemeente Woudenberg is, net als aan de anderen regiogemeenten, een financiŽle bijdrage gevraagd van achtduizend euro. Hiermee willen wij onze betrokkenheid bij deze Koningsdag laten zien.†De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente."

'REGIODEEL'
Ook Eemnes is een bedrag van achtduizend euro gevraagd. Baarn, Bunschoten en Leusden betalen per gemeente meer: twaalfduizend euro in totaal. Leusden†geeft daarbij wel aan†dat het college hier nog een besluit over moet nemen.

Het Gelderse Barneveld betaalt als grotere gemeente zestienduizend euro. De gemeente Soest kon nog niet vertellen welke bijdrage aan hen is gevraagd. In ruil voor de financiŽle bijdrage worden de gemeenten betrokken in het programma.

Hoe dat programma er precies uit ziet, wordt aanstaande maandag bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat er een speciaal 'regiodeel' komt tijdens de route die de koninklijke familie aflegt. Dat deel zal ongeveer twinitg minuten duren.

KRITIEK
Niet iedereen is enthousiast over de financiŽle bijdrage die aan de omliggende gemeenten wordt gevraagd. Fractievoorzitter Kees Koudstaal van de Baarnse Onafhankelijke Partij schrijft op de website van zijn partij: "Je kon erop wachten, ook Vorstelijk Baarn tast in de buidel om het Oranjefeestje, dat op zaterdag 27 april in Amersfoort wordt gevierd, luister bij te zetten (...) De 20 minuten 'live op tv' die het feestje oplevert voor regio Amersfoort kost onze gemeente de gestaffelde bom duiten van ? 12.000 euro. Mijn gevoel zegt, het moet niet gekker worden. Mijn verstand zegt, protesteren heeft geen zin."

Ook in Bunschoten is de politiek kritisch. Zo wilde de VVD weten wat de gemeente moet laten om dit geld in te kunnen leggen. En vraagt het CDA zich af of ze er wel zichtbaarheid voor terugkrijgen. De antwoorden van burgemeester Melis van de Groep waren duidelijk: "We hebben een potje voor activiteiten die niet elk jaar voorbij komen, dus we hoeven er niks voor te laten. Als de koning komt om de regio te zien, dan moeten we hem die regio wel laten zien. De parels uit de regio! Hoe is nog geheim, maar Bunschoten zal zeker zichtbaar zijn."

Over precies vijftig dagen barst het koningsdagfeest in Amersfoort los. Hoe dat eruit gaat zien, maakt de gemeente Amersfoort aanstaande maandag bekend. Eerder werd al duidelijk dat Amersfoort zelf een miljoen euro uittrekt voor Koningsdag. De provincie Utrecht draagt vier ton bij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -