Billendoekjes, condooms en tampons: wc nog te vaak gebruikt als afvalbak

© RTV Utrecht
UTRECHT - Miljoenen billendoekjes, maar ook tampons, frituurvet, etensresten en luiers: we spoelen nog altijd van alles door het toilet wat eigenlijk in de afvalbak moet. Dat concludeert de Unie van Waterschappen na onderzoek. Met de waterschapsverkiezingen op komst, vraagt de koepelorganisatie mensen beter na te denken over wat ze doorspoelen.
Een enorme hoop drab zien ze dagelijks voorbijkomen bij de waterzuivering van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Leidsche Rijn. Het rioolwater wordt daar eerst door een rooster geleid om de meeste rotzooi eruit te vissen. En ze zien daar de gekste dingen voorbij komen, zegt Marlies Verhoeven van het waterschap. Van sieraden en mobiele telefoons tot kunstgebitten en fopspenen.

SCHADE

"Het is eigenlijk allemaal gewoon rommel die wij er weer uit moeten halen", legt Verhoeven uit. "We kunnen dat niet biologisch zuiveren, maar we moeten dat zelf eruit halen en afvoeren naar een afvalcontainer."
Toiletpapier is ervoor gemaakt om doorspoeld te worden. Eenmaal in het riool, valt het in kleine stukjes. Maar een billendoekje, condoom of tampon blijft heel en komt zo terecht in de systemen van het waterschap. Al dat afval moet eruit gevist worden. Daarna wordt het samengeperst en weggebracht. Maar het kan ook tot grotere problemen leiden. Want soms raken watergemalen verstopt door het afval of gaan bewegende delen kapot door alle troep.

MEDICIJNRESTEN

Marloes Verhoeven is al 25 jaar procestechnoloog. Dat houdt in dat zij zich bezighoudt met het hele waterzuiveringsproces. Naast het zuiveren zelf, wordt er ook gekeken naar nieuwe methodes om het water schoon te krijgen of andere manieren om het water te hergebruiken.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het zuiveren van medicijnresten. "We hebben heel veel mensen die medicijnen gebruiken en er komen steeds oudere mensen. Dat zijn wel dingen waar we aandacht aan moeten besteden om het milieu en het oppervlaktewater schoon te houden, en dus ook dat we altijd schoon drinkwater houden in de toekomst."
We gebruiken de wc nog te vaak als afvalbak
We gebruiken de wc nog te vaak als afvalbak, zegt het waterschap
Verslaggever Robert Jan Booij nam een kijkje bij de rioolwaterzuivering

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.