In Nieuwegein gevonden Steentijd-moeder en -baby heten Ava en Ynge

De namen werden op basisschool De Toonladder Galecop in Nieuwegein bekendgemaakt door leerling Nathya uit groep 8.
De namen werden op basisschool De Toonladder Galecop in Nieuwegein bekendgemaakt door leerling Nathya uit groep 8. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
NIEUWEGEIN - De twee mensen van wie in 2017 botresten zijn gevonden op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein, hebben vanaf vandaag een naam. De moeder heet Ava en de baby op haar arm Ynge.
De afgelopen tijd konden mensen online een stem uitbrengen op drie opties. Er werd meer dan 2000 keer gestemd, waarvan ongeveer de helft op de naamcombinatie Ynge en Ava. De namen werden op basisschool De Toonladder Galecop in Nieuwegein bekendgemaakt door leerling Nathya uit groep 8. Zij groef symbolisch een bot op met daarin een document met de namen erop.
De naam Ava betekent stammoeder, voorouder, 'de leven schenkende', terwijl Ynge jong, klein en in figuurlijke zin 'onschuldig' betekent. Beide namen verwijzen naar stromend water, toepasselijk omdat ze zijn begraven langs een rivier.
De archeologische vondst werd in 2017 gedaan. Het zijn mensen uit de zogenoemde Swifterbantcultuur, een volk dat tussen 5300 en 3400 voor Christus in Nederland leefde en langs de rivieren op prooidieren jaagde.
Reconstructie van de vondst en een afbeelding van de stoffelijke resten
Reconstructie van de vondst en een afbeelding van de stoffelijke resten © Archeo3D en gemeente Nieuwegein (Bewerking door RTV Utrecht)
De moeder en baby uit de Steentijd die gevonden werden in Nieuwegein zijn Ava en Ynge genoemd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.