Van Utrecht naar Amsterdam fietsen voor de bomen in Amelisweerd

Ook vorig jaar was er in Utrecht een fietsprotest tegen de bomenkap
Ook vorig jaar was er in Utrecht een fietsprotest tegen de bomenkap © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
UTRECHT - Zondag fietsen tientallen Utrechters naar de Dam in Amsterdam, waar die dag een groot protest tegen het huidige klimaatbeleid plaatsvindt. Maar de Utrechters protesteren ook tegen de verbreding van de A27 en de bomenkap bij Amelisweerd.
"Want als je een goed klimaatbeleid voert, dan ga je niet wegen verbreden en bomen kappen," zegt Anneke Wensing. Zij fiets zondag ook mee en treedt op als woordvoerder van de groep. Dat het huidige klimaatbeleid slecht uitpakt, zie je volgens haar bij Amelisweerd in de praktijk gebeuren.
"Het gevolg van de verbreding van de A27 is dat er meer files zullen ontstaan en minder bomen zijn." Contraproductief dus, zegt Wensing. "Je kunt beter de maximum snelheid verlagen. Dan krijg je minder files en dus ook minder co2-uitstoot."

SIGNAAL

De tocht naar Amsterdam is volgens Wensing vooral bedoeld om een signaal af te geven aan de politiek. "De overheid wil veel maatregelen voor een beter klimaat niet doorvoeren omdat daar te weinig draagvlak voor zou zijn. Maar voor deze wegverbreding is ook weinig draagvlak."
En dus zijn de protestborden al gemaakt. De tocht naar Amsterdam is ongeveer 45 kilometer. Wensing verwacht dat de groep ongeveer drie uur over de tocht zal doen.
Tegen de verbreding van de A27 en het kappen van de bomen bij Amelisweerd wordt al jaren geprotesteerd. De uitvoering van de plannen staat gepland voor 2020.
Radio M Utrecht in gesprek met Anneke Wensing

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.