Anna NEXT VMBO Nieuwegein wil dicht vanwege terugloop leerlingen

© Google Street View
NIEUWEGEIN - De middelbare school Anna NEXT VMBO gaat hoogstwaarschijnlijk eind dit schooljaar dicht. Dat kregen ouders gisteravond te horen tijdens een informatiebijeenkomst. De mededeling is een grote verrassing voor de ouders. Volgens het schoolbestuur is de sluiting nog niet helemaal zeker en gaat het om een voorgenomen besluit.
De school overweegt de deuren te sluiten omdat het aantal leerlingen sterk is teruggelopen. Dat waren er vijf jaar geleden meer dan 500 leerlingen, nu nog maar 260.
Voor de aanwezige ouders voelde het besluit al wel definitief. De informatieavond is dan ook uit de hand gelopen, vertelt meneer Belhadi, een van de aanwezige ouders. "Scheldpartijen en veel woede. Ik bleef als laatste, terwijl andere ouders gewoon wegliepen omdat ze vonden dat het toch geen zin meer had om te blijven."

VOLDONGEN FEIT

Volgens Belhadi zijn de ouders namelijk voor een voldongen feit gesteld. Dat de school na dit schooljaar dichtgaat is zeker. "Terwijl ouders er nog vanuit gingen dat er sprake zou zijn van een geleidelijke fusie in 2020", zegt hij. Ouders van de leerlingen die nu nog op de vmbo-school zitten, moeten zich ergens anders aanmelden of naar het Globe College. Daar is voor iedere leerling plek.
Belhadi: "En toen bleek dat de directie een deal had gesloten met Globe. Die school staat niet goed bekend. Er zijn overvolle klassen en er is veel criminaliteit. Ouders uit Utrecht laten hun kind juist naar het Anna gaan om die school te mijden."

REACTIE ANNA NEXT VMBO

Schoolbestuurder Aukje Bergsma benadrukt dat het om een voorgenomen besluit gaat. Omdat het aantal leerlingen is teruggelopen, is de school op zoek gegaan naar samenwerking met een vergelijkbare school. Dat is het Globe College Utrecht geworden omdat zelfstandig verdergaan volgens de school zal leiden tot verschraling van het onderwijsaanbod. "Als je dan samenwerkt met een andere school die wel op jou lijkt, dan sta je sterker."
Bergsma hoopt dat de medezeggenschapsraad (MR) van het Anna NEXT VMBO instemt met het plan. "Ik verwacht ook dat die gaat komen." De medezeggenschapsraad van het Globe College heeft in ieder geval al wel ingestemd. Het wachten op goedkeuring van het plan lijkt dan ook vooral een formaliteit.
Naar verwachting wordt het definitieve besluit eind deze maand of begin april genomen. Voor de andere Anna scholen - Anna Lyceum, Anna MAVO, ANNA BTV de linie - zijn geen gevolgen.

GLOBE COLLEGE

Docenten van het Globe College in Utrecht hebben het afgelopen schooljaar al vaker voor de klas gestaan op de Nieuwegeinse school, laat directeur Frank Corneth weten. In die tijd hebben ze ook gekeken naar verschillen tussen de scholen zodat de leerlingen die na sluiting van het Anna NEXT VMBO zo min mogelijk merken van een overgang naar het Globe College. Corneth nodigt ouders uit om op de school te komen kijken.

LESUITVAL

Leerlingen van het Anna NEXT VMBO trokken eind februari bij RTV Utrecht aan de bel over veel lesuitval. Ziekteverzuim onder leraren is daarvan de oorzaak. Ook bleek toen dat de onderwijsinspectie met enige regelmaat om de tafel zit met het schoolbestuur om lesuitval terug te dringen.
Jason Barrass klaagde keer op keer over uitvallende lessen bij de schoolleiding, maar voelde zich niet serieus genomen. Hij reageert gelaten op het nieuws van de mogelijke sluiting van zijn school: "Het is wat het is. Ik ben opgelucht dat ik na dit jaar weg ben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.