Celstraffen geëist voor diefstal politiekleding bij in scène gezette overval

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tot 2,5 jaar tegen drie jonge mannen die verdacht worden van diefstal van een partij politie-uniformen, begin vorig jaar in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Ook werden bij de mannen vuurwapens, een gestolen Audi en alle mogelijke spullen voor het plegen van plofkraken gevonden.
De uniformen werden op 27 februari gestolen bij een overval op een pakketbezorger, samen met andere waardevolle spullen als mobieltjes, sieraden en horloges. De politie had al snel het vermoeden dat het om een nepoverval ging en dat de pakketbezorger in het complot zat.

STRAFEIS

Yusuf S. hoorde vandaag vanwege zijn leidende rol een celstraf van 30 maanden cel tegen zich eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Het OM eist tegen pakketbezorger Tugrul S. 24 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. Tegen de derde verdachte, Tolga A., is 15 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist. Voor alle drie geldt een proeftijd van twee jaar.
Ook vindt het OM dat de drie geen contact meer met elkaar moeten hebben, dat ze zich op vaste tijden moeten melden bij de reclassering en dat ze een zinvolle dagbesteding moeten zoeken. Tugrul S. moet zich daarnaast, als het aan het OM ligt, psychisch laten onderzoeken. Ook eist het OM een schadevergoeding van 18.000 euro voor het getroffen postbedrijf Mikropakket in De Bilt.

GARAGEBOXEN

In een garagebox aan de Afrikalaan in Utrecht, die een van de verdachten huurde, werd een deel van de buit teruggevonden. Maar er was ook een complete plofkraakuitrusting opgeslagen: gasflessen met bijbehorende slangen, mengkranen, jerrycans met benzine en bivakmutsen. In een tweede box aan de Peltlaan stond een gestolen Audi S4 met valse Roemeense kentekenplaten.
Bij de pakketbezorger thuis vond de politie een rugtas met vuurwapens in de kelderbox. Daarin zaten twee pistoolmitrailleurs en een pistool. Volgens de bezorger had hij de tas in bewaring genomen, maar hij wilde niet zeggen voor wie. Op een van de wapens werd dna van medeverdachte Yusuf T. gevonden, op verpakkingsmateriaal zaten zijn vingerafdrukken.

OVERVAL

De verdachten zijn alle drie van Turkse komaf. Pakketbezorger Tugrul S. en Tolga A. waren destijds 18 jaar oud, Yusuf T. was 20 jaar. Ze hadden voor de overval geregeld contact met elkaar. In een app-gesprek gaf Yusuf een paar maanden voor de overval aan in geldnood te zitten. Hij zou de bezorger hebben voorgesteld hem te overvallen als hij een keer alleen op pad moest.
De pakketbezorger hield tijdens de zitting hardnekkig vol dat het een echte overval was geweest. Hij werd door mensen in een Audi gemaand te stoppen, omdat hij een kapot achterlicht had. Hij dacht dat het agenten waren, omdat ze politietruien droegen. Toen hij bij Ikea in Kanaleneiland stopte zou hij met een vuurwapen zijn bedreigd en geslagen. De overvallers gingen er met 54 pakketten vandoor en lieten hem vastgebonden achter.

ANGST

De bewijzen tegen de drie zijn volgens het OM overvloedig. Zo werden bij Tolga A. thuis een Walther-pistool en een van de gestolen horloges gevonden. Ook is aangetoond dat zij drie garageboxen huurden waarin onder meer gestolen goederen en plofkraakspullen zijn gevonden. De vondst van valse Duitse kentekenplaten doet vermoeden dat er link is met de zogenoemde Audi-bende. Volgens het OM hebben de verdachten ook informatie verzameld over Duitse banken. 
Zelf beweren de verdachten dat zij goederen voor derden in bewaring hadden en boxen onderverhuurden. Wie die andere betrokkenen zijn wilden zij niet zeggen, uit angst voor represailles. "Als ik namen ga noemen, krijg ik problemen", zei een van de mannen. "Ik schaam mij, maar kan niet mezelf en mijn familie in gevaar brengen."

OUDERE MAN

Het is opvallend dat getuigen zeggen dat bij de 'nepoverval' vorig jaar een oudere man met een grijzige baard aanwezig was. Een van de rechters liet beelden zien die rond het tijdstip van de overval zijn gemaakt. Daarop is een Audi te zien, die het voertuig zou kunnen zijn dat de overvallers gebruikten. De bestuurder is een man die aan dit signalement zou kunnen voldoen.
Op grond van getuigenverklaringen stelde de verdediging dat anderen achter de overval zouden zitten. De bezorger zou de waarheid hebben verteld en de oudere, echte, overvallers zouden achter de schermen aan de touwtjes trekken, zei een van de advocaten. Er zou voor de meeste verdenkingen ook onvoldoende bewijs zijn om de drie te veroordelen.     
Zoals vaker bij ingewikkelde zaken met meerdere verdachten neemt de rechtbank ruim de tijd om tot een oordeel te komen. Op 5 april om 13 uur staat de uitspraak gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.