Utrecht gebruikt stembureau-app tijdens aankomende verkiezingen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrecht gebruikt tijdens de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen een door de gemeente Rotterdam ontwikkelde stembureau-app. Hiermee is onder andere de opkomst 'live' te volgen. Ook het controleren van de geldigheid van stempassen kan met de app veel sneller.
Het is aan het eind van de verkiezingsdag ook mogelijk een sneltelling via de app te doen, zodat gemeenten eerder met opkomstcijfers kunnen komen. Tevens staat de hele procedure die stembureauleden moeten doorlopen beschreven. Zo moet het werk op het stembureau overzichtelijker worden.
De app werd in 2012 voor het eerst in Rotterdam gebruikt. De gemeente heeft ook Utrecht, Den Haag, Zoetermeer en Groningen geholpen om de applicatie te installeren, zegt een woordvoerster. Het zijn overigens niet de eerste verkiezingen waarbij Utrecht de stembureau-app gebruikt. In 2017 gebeurde dat voor het eerst.

KIESRAAD

De Kiesraad vindt de app "een middel om te komen tot verdere professionalisering van het stem- en telproces". Toch is het een probleem dat het gebruik van de app alleen in gemeenteraden wordt besproken en eventueel goedgekeurd, zegt de Kiesraad.
"Besluitvorming over belangrijke aspecten van ons verkiezingsproces hoort op het niveau van de wetgever thuis", aldus de Kiesraad. Ook waarschuwt de raad dat er op landelijk niveau nog niks bekend is over de beveiliging van de stembureau-app, zodat er ook geen landelijke screening kan plaatshebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.