Lijsttrekkers kruisen degens over woningbouw en duurzaamheid in Amersfoort

Presentator Kees Hoogendijk tijdens een eerder debat in Amersfoort
Presentator Kees Hoogendijk tijdens een eerder debat in Amersfoort © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Wat kan de provincie doen om te zorgen dat er genoeg huizen worden gebouwd in de regio Amersfoort? Moeten er meer windmolens komen? En zo ja, waar? Duurzaamheid' en 'woningbouw' zijn de thema's die woensdag centraal staan in het verkiezingsdebat dat RTV Utrecht, De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en nieuwssite 'De Stadsbron' in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten organiseren.
Tien partijen reageerden positief op de oproep van de organisatie om mee te doen aan het debat. D66, CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, CU, PVV, 50 plus en U26 sturen vertegenwoordigers naar Amersfoort om onder leiding van Kees Hoogendijk (RTV Utrecht) te debatteren over thema's die naar verwachting de gemoederen in het provinciehuis de komende vier jaren flink zullen bezighouden.
DENK, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie reageerden niet op de oproep van de organisatie. Zij zullen aanstaande woensdag dus geen actieve rol in het debat spelen. Dat geldt ook voor de SGP, die om religieuze redenen afzag van deelname aan het debat. Het is woensdag 13 maart 'Biddag voor gewas en arbeid'.
Duurzaamheid is een thema dat de kiezer dezer dagen flink bezighoudt. Woningen die gasloos moeten worden, weilanden met zonnepanelen, windmolens; het zijn zaken die bij tijd en wijle het publieke debat flink verhitten. Over het doel -het redden van het klimaat- zijn de meningen niet zo verdeeld. De vraag wie de kosten van de maatregelen moet dragen verdeelt de kiezer des te meer.
'Woningbouw weegt op bepaalde plaatsen zwaarder dan natuurbehoud'. Met die stelling maakt de organisatie van het debat duidelijk dat het zo langzamerhand kiezen of delen wordt in bepaalde regio's. Er zijn de komende jaren duizenden nieuwe huizen nodig om de woningnood in de regio op te lossen. Voor zo'n bouwopdracht zijn grote oppervlakten bouwgrond nodig.
D66 schuift voor het debat Gedeputeerde Pim van den Berg naar voren. Van den Berg was -voor hij naar de provincie ging- wethouder in Amersfoort. Voormalig raadslid Rob van Muilekom (PvdA) zal in Amersfoort de nodige naamsbekendheid genieten. Dat geldt ook voor SP'er Rob Molenkamp die nog steeds deel uitmaakt van de Amersfoortse gemeenteraad.
Tineke Koelewijn vertegenwoordigt het CDA, Roy Luca -wethouder in Zeist- treedt op namens nieuwkomer U26. Arne Schaddelee (CU), André van Schie (VVD), René Dercksen (PVV), Huib van Essen (GroenLinks) en Mieke Hoek (50 plus) zijn de andere deelnemers aan het debat.
Het debat wordt woensdag 13 maart in de hal van bibliotheek Eemland gehouden en begint om 20.00 uur. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom. RTV Utrecht-presentator Kees Hoogendijk treedt op als debatleider. Het programma is rond 22.00 uur afgelopen.
Www.destadsbron.nl, het platform voor regionale onderzoeksjournalistiek, publiceerde in de aanloop naar de verkiezingen twee grote verhalen; een interview met Gedeputeerde Pim van den Berg en een artikel waarin de programma's van de partijen centraal staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.