RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Proefexplosies in polder Eemnes, geluidsoverlast valt mee

1/2
EEMNES - De proefexplosies die Energie Beheer Nederland (EBN)vandaag uitvoert in de polder van Eemnes zijn niet te horen voor het publiek. Tot die conclusie komen zo'n twintig inwoners die kwamen kijken naar de ondergrondse explosies.

EBN gebruikt de explosies om te meten of de grond rondom Eemnes geschikt is voor het winnen van aardwarmte. Dat kan dan in de toekomst gebruikt worden om huizen te verwarmen of van energie te voorzien.

PROEFSCHOT

EBN organiseerde het proefschot op verzoek van het gemeentebestuur van Eemnes om de burgers te laten ervaren waar ze komende week mee te maken krijgen. Maar medewerkers van het staatsbedrijf waarschuwden van tevoren al dat de toeschouwers niet op spectaculaire ontploffingen moesten rekenen.

"Het is de wethouder van de gemeente die graag wil dat mensen hier even komen kijken. Nou goed, daar doen we het voor. Maar ik had u niet uitgenodigd", zegt een lachende opzichter.

Twintig inwoners kwamen kijken naar de ondergrondse explosies


TRILLING

In totaal waren er vandaag drie ontploffingen: n keer was er een lichte trilling te voelen en geen enkele keerwas er iets te horen voor de toeschouwers die op zo'n 100 meter afstand stonden. Ook niet wanneer er een dubbele lading explosieven werd gebruikt.

Het onderzoek was langs de lijn Utrecht - Almere over een lengte van ongeveer 35 kilometer lang. Na vandaag is EBN nog niet klaar met het onderzoek, dat zal waarschijnlijk rond 20 maart zijn.

Uiterlijk 1 mei moet het werken met explosieven afgerond zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht