Op kamers in Rietveld Schröderhuis: "Het blijft iets groots in mijn leven"

UTRECHT - Weinig mensen kunnen zeggen dat ze op kamers zaten in het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis  aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Corrie Nagtegaal wel. Als studente Nederlands trok ze in de jaren 80 in bij Truus Schröder, de grote liefde van de vermaarde architect Gerrit Rietveld.
Het verhaal van Corrie Nagtegaal was de afgelopen week te horen tijdens de Week van de jaren 80 op Radio M. Verslaggever Robert Jan Booij maakte samen met haar en Jessica van Geel, die een boek schreef over het leven van Truus Schröder, een reportage op de plek die jaarlijks drommen toeristen trekt.
Rietveld en Schröder ontwierpen hun huis in 1924, in opdracht overigens van Truus Schröder. De twee woonden er enige jaren samen. Na de dood van Rietveld in 1964 verhuurde Truus Schröder een gedeelte van het huis aan studenten. Corrie Nagtegaal was de laatste. Ze maakte mee hoe Truus Schröder in 1985 op 95- jarige leeftijd stierf en vervolgens naast haar kamer werd opgebaard.
Nagtegaal herinnert zich de geluiden van het huis, de gesprekken met Truus en de belangstelling van de vele toeristen die toen ook al het architectonisch hoogtepunt van kunstbeweging De Stijl met eigen ogen wilden zien. "Het is in meerdere opzichten een markeerpunt in mijn leven".
Luister naar de uitgebreide versie van de reportage met Corrie Nagtegaal en Jessica van Geel.
In dezelfde Week van de jaren 80 blikte Henk Westbroek eerder al terug op het schrijven van de hit "België".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.