Actieweek onderwijs met lawaaiprotest en landelijke staking

UTRECHT - Opnieuw gaan leraren, schoolleiders en ander onderwijzend personeel actievoeren om aandacht te vragen voor het onderwijs. Onder leiding van onder meer vakbond FNV Onderwijs in Utrecht willen ze zo het lerarentekort en de werkdruk in de sector verlagen.
Onderwijsbonden willen dat alle scholen, rocs, hogescholen en universiteiten de actieweek aftrappen met een lawaaiprotest op schoolpleinen om 12.00 uur. Leerlingen, studenten en ouders zijn opgeroepen om een applausmoment te houden voor het onderwijspersoneel.

LANDELIJKE STAKING

Komende vrijdag wordt de actieweek afgesloten met een landelijke staking op het Malieveld in Den Haag. Volgens de organisatoren is de actiebereidheid groot, maar lijkt de animo onder leraren op christelijke scholen achter te blijven. De FNV denkt daar wel een verklaring voor te hebben. "Ze zijn wellicht wel lid van een vakbond, maar vanuit protestants-christelijke hoek zijn ze misschien lid van het CNV en die doen niet mee aan de staking", aldus FNV-bestuurder Jan Boersma.
Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is er 4 miljard euro nodig voor het hele onderwijs. Dat basisscholen eerder extra geld toegezegd hebben gekregen van minister Arie Slob van onderwijs, is voor de bond geen reden om de acties af te blazen.
Het is vrijdag voor het eerst dat leraren uit het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en hoger onderwijs op dezelfde dag staken. De AOb verwacht 10.000 actievoerders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.