Houten start met loslaten varkens in strijd tegen ganzenoverlast

© Pixabay
HOUTEN/HOUTEN - In Houten worden vanaf vanochtend varkens losgelaten om de overlast van grauwe ganzen langs het Amsterdam-Rijnkanaal te bestrijden. Het is de bedoeling dat de varkens de nesten van de ganzen opsporen en de eieren opeten.
"We hebben twee afrasteringen gebouwd: een waarbinnen ze leven en eentje waar we met de varkens door de weiden lopen en waar ze eieren gaan zoeken", vertelt begeleider van de varkens Josse Haarhuis.
Of de methode werkt, moet vanaf vandaag duidelijk worden. Er is namelijk nog niet getest met de varkens. "We weten wel dat ze de eieren heel erg lekker vinden, dus we hopen dat ze losgaan en alle eieren opeten."

OVERLAST GANZEN

De methode is gekozen omdat het een natuurlijke manier is om de grote populatie ganzen terug te dringen. "Het gebied ligt langs de ringweg, daar rijden dus veel auto's. Als jonge gansjes het nest verlaten, komen zij op de weg terecht. Dat is een gevaar."
Daarnaast veroorzaken de vogels ook veel schade bij boeren. Zo eten ze al het groen op en poepen ze de weilanden onder, waardoor andere dieren er niet meer kunnen grazen. "Dat kost een hoop geld en de provincie moet dat bekostigen", aldus Haarhuis.
"We willen de ganzen niet afschieten, dus dit is een perfecte methode."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.