"Doktersassistenten mikpunt van geweld"

© Pixabay
UTRECHT - De afgelopen twee jaar heeft circa 62 procent van de doktersassistenten te maken gehad met geweld. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) in Utrecht op basis van eigen onderzoek onder bijna 1000 leden.
De assistenten rapporteerden onder meer spugen, slaan, schoppen, vernielen en zelfs bedreigingen met bijl, mes of vuurwapen. Volgens de NVDA is in enkele gevallen zelfs de politie ingeschakeld. Ruim een kwart van de ondervraagden zei meer dan vier keer per jaar dit soort incidenten mee te maken.
Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en huisartsenposten melden gevoelens van angst, onveiligheid en boosheid. Een deel ervaart langdurige fysieke klachten. Volgens NVDA-voorzitter Kees Gillis geven veel doktersassistenten (44 procent) aan dat het geweld toeneemt. "Dat is een maatschappelijk probleem dat alle zorgverleners treft.''

ONGEWENST GEDRAG

Eerder dit jaar werd al bekend dat ongewenst gedrag tegen personeel nergens zo vaak voorkomt als in de zorg en het welzijnswerk. Ruim 52 procent van de medewerkers in deze sector is een of meerdere keren geconfronteerd met ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, pesterijen, geweld of andere onprettige ervaringen tijdens het werk.
"Met deze cijfers word je weer met de neus op de feiten gedrukt", zei Michel van Erp van verpleegvakbond NU91 eerder in UVandaag. "Het is toch een heel groot probleem in de zorg." Volgens Van Erp is het aantal incidenten de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.