Fors hogere straffen voor Utrechtse liquidatiebende

De eerdere wapenvondst
De eerdere wapenvondst © Openbaar Ministerie
NIEUWEGEIN - Vijf leden van de zogenoemde Utrechtse liquidatiebende zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot veertien jaar en zes maanden. De straffen zijn hoger dan de celstraffen tot acht jaar die de rechter eind 2016 uitsprak.
Het OM had in januari celstraffen van zestien en zeventien jaar geëist tegen het vijftal dat een centrale rol zou hebben vervuld in de organisatie. Volgens de aanklagers stond vast dat "dit uitzendbureau voor moorden op bestelling" zich bezighield met het voorbereiden van liquidaties.
De verdachten werden in 2015 aangehouden en werden onder meer verdacht van voorbereidingshandelingen voor het plegen van één of meer moorden. Ook hadden verdachten een groot aantal wapens en veel munitie voorhanden in Nieuwegein en maakten zij deel uit van een criminele organisatie.

RECHTBANK

Op 28 november 2016 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam verdachten tot gevangenisstraffen van zeven en acht jaar. Het OM ging in hoger beroep tegen dit vonnis. Volgens de rechtbank en het OM is bewezen dat verdachten lid waren van een criminele organisatie die het oogmerk had liquidaties te plegen.
Maar de rechtbank en het OM verschilden van mening over of er hier sprake is van voorbereidingshandelingen voor moord. De rechtbank vond van niet, het OM vond dat wel.
Advocaat Christan Flokstra, raadsman van een van de vijf, noemt de uitkomst van het hoger beroep "teleurstellend" en vindt dat het hof "er alles aan heeft gedaan" om de mannen zwaar te kunnen bestraffen. Hij ziet "meer dan voldoende reden" naar de Hoge Raad te stappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.