Natuurlijk Zoëy: "400 jaar oude Jeneverbesstruiken in de Soester Duinen"

Eddy en beheerder Jan Tupker in de Lang Duinen.
Eddy en beheerder Jan Tupker in de Lang Duinen. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
SOESTDUINEN - Eddy reist af naar het grootste actieve stuifzandgebied van onze regio; de Soester Duinen. Het gebied bestaat uit de Lange -en de Korte Duinen, samen zijn ze bijna vijfenzestig hectare groot.
Jan Tupker is dertig jaar beheerder van het gebied en vindt het één van de mooiste plekken van de provincie Utrecht. Plaatsen waar zand nog vrij kan stuiven zijn in Nederland zeldzaam. Daarom werden in 1997 de Soester Duinen door de provincie Utrecht als aardkundig monument bestempeld.
Het stuifzandgebied is ontstaan in de IJstijd en bestaat nu uit heide, bos maar vooral uit zand. Heel veel zand, wel twintig meter diep. Doordat de wind vrij spel krijgt en het zand verstuift, verandert het landschap. Zo kan het zijn dat in een stormachtige nacht zomaar een bestaand wandelpad wordt versperd door een vijf meter hoge zandduin. Om dit gebied levendig te houden moet er wel actief beheerd worden. "Als je niets zou doen dan zou het binnen tien jaar een bos zijn", legt Tupker uit.
Als je niets zou doen, dan zou het binnen tien jaar een bos zijn.
Jan Tupker
De Soester Duinen is een favoriete plek voor wandelaars. Onder meer omdat honden er los mogen lopen. En zonder dat ze het in de gaten hebben helpen ze mee om het gebied kaal te houden. Door de voetstappen van mens en dier krijgen de grassen bijvoorbeeld geen kans om te groeien. Juist door actief natuurbeheer zijn de Korte Duinen meer begroeid dan de Lange Duinen. Je ziet er heide en Jeneverbessenstruiken van wel 400 jaar oud.
Eddy plukt een jeneverbes.
Eddy plukt een jeneverbes. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
Natuurlijk Zoëy wordt elke donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Struinen in de Soester Duinen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.