Veel streekvervoer weer gratis door acties

REGIO - Reizigers in het streekvervoer kunnen op Bevrijdingsdag in grote delen van het land opnieuw gratis gebruik maken van de streekbus. Een aantal chauffeurs voert zo actie voor een hoger loon.
Gratis meerijden kan alleen bij chauffeurs die aan de acties meedoen. De bus van deze bestuurders is te herkennen aan een actiesticker. Bij chauffeurs die niet meedoen dient gewoon te worden betaald, aldus vervoerder Connexxion.
Degenen die wel actievoeren, controleren de plaatsbewijzen niet en stempelen ook geen kaartjes af. Op K'dag en Hemelvaartsdag konden reizigers ook al gratis de bus in. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Stads- en streekvervoer hebben ook acties gepland op de beide pinksterdagen.
De werkgevers raamden de financiële schade van de acties eerder op ongeveer 800.000 euro per dag. De cao-onderhandelingen voor het streekvervoer liepen begin april vast. FNV Bondgenoten wil een éénjarige cao met een loonsverhoging van 3,5 procent en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent.
Ook wil de bond afspraken maken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, betere beloning van jonge chauffeurs en wil ze dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden en 'ontziemaatregelen' voor oudere werknemers blijven bestaan.
Beluister hieronder het gesprek dat Babette Alma van Utrecht is Wakker had met FNV-onderhandelaar Janny Koppens.

Veel streekvervoer weer gratis door acties

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.