Verdachten drugslab Hagestein op vrije voeten

© Michiel van Beers
HAGESTEIN - Alle verdachten die zijn aangehouden na de ontdekking van een groot drugslab in Hagestein mogen hun proces in vrijheid afwachten. De rechtbank besloot vandaag ook de voorlopige hechtenis van hoofdverdachte Abdel T. op te heffen. Hij was de laatste die nog vastzat.
Januari vorig jaar deed politie na een tip een inval in een loods aan de Lekdijk in het dorp bij Vianen. Binnen was een compleet laboratorium ingericht voor het verwerken van cocaïne en heroïne. Er stonden ketels, een reactievat, hydrolische persen en een droogkast. Ook was er een flinke voorraad chemicaliën aanwezig.      

VEEL VERDACHTEN

Twee mannen die in de loods aanwezig waren werden aangehouden. Kort daarna werden nog vier verdachten opgepakt, onder wie het oudere Hagesteinse echtpaar dat de loods verhuurde. Volgens het openbaar ministerie waren er nog drie verdachten bij het drugslab betrokken, maar die zijn voortvluchtig.
De hoofdverdachten komen allemaal uit Rotterdam en Schiedam. Met de handel en smokkel van harddrugs hebben ze volgens het OM tonnen verdiend. Dat zou onder meer blijken uit verdachte stortingen en aankopen. In de loods en in een woning van een van de verdachten werd bijna 26.000 euro in contanten gevonden. Volgens justitie vormden ze samen een criminele organisatie.
VERHUURDERS WISTEN VAN NIETS?
Volgens het OM wisten de eigenaars dat de loods werd gebruikt voor de productie van drugs en hebben ze daardoor de andere verdachten geholpen. Zelf beweren de 74-jarige Herman den H. en zijn 76-jarige vrouw Corry dat ze niets wisten van het drugslab. Maar volgens de gemeente zijn op hun perceel in 2011 en 2016 ook al activiteiten geconstateerd die met drugs te maken hebben. De last van de burgemeester zijn de bedrijfgebouwen daarom een jaar lang gesloten.    
De verdachten hebben tot nu toe weinig gezegd op de verdenkingen. De komende maanden worden ze in elkaars zaak als getuige gehoord. Hoofdverdachte Abdel T. zei vandaag tegen de rechters dat hij een verklaring wil afleggen over zijn rol. Op 19 augustus wordt de zaak inhoudelijk behandeld en horen de zes wat voor straf ze krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.