Utrechters koploper in het vertrouwen van anderen

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Utrechters hebben het meeste vertrouwen in hun medemens, meer dan bijvoorbeeld inwoners van Overijssel en Noord-Holland. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS gelooft 68 procent van onze provinciegenoten in de goede intenties van anderen.
In Flevoland is het onderling vertrouwen met 55 procent het laagst, gevolgd door de zuidelijke provincies. Gemeten over alle Nederlanders van vijftien jaar en ouder bleef het percentage vorig jaar ongeveer gelijk, 62 procent, nadat het in voorgaande jaren was gestegen. De keuze die respondenten over het zogenoemde sociaal vertrouwen mochten maken ging tussen 'wel te vertrouwen' en 'je kunt niet voorzichtig genoeg zijn'.
Het CBS zegt dat het vertrouwen toeneemt naarmate de ondervraagden een hoger opleidingsniveau hebben. Dat meet het bureau al sinds 2012. Van de mensen met enkel basisonderwijs had vorig jaar 43 procent vertrouwen in de medemens. Dat loopt op tot 84 procent bij de groep die een universitaire opleiding heeft gevolgd.
Het vertrouwen in instituties als banken, ambtenaren, politie en pers steeg de afgelopen twee jaar licht. Ook hebben we volgens het CBS meer fiducie in de Tweede Kamer en in de Europese Unie. Toch blijft het vertrouwen in de politiek met 42 procent relatief laag. Het vertrouwen in rechters, het leger, grote bedrijven en kerken is vorig jaar vrijwel hetzelfde gebleven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.