RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geboortegolf in Ouwehands: orang oetan en nevelpanter-drieling

RHENEN - Beschuit met muisjes in Ouwehands Dierenpark. Een nevelpanter-drieling en een orang oetan hebben het levenslicht gezien in Rhenen.

De moeder en drieling maken het goed, meldt de dierentuin. Ze verblijven voorlopig rustig in één van de binnenverblijven. "Omdat dit het eerste nest van deze nevelpantervrouw is, blijft het spannend hoe zij zonder ervaring haar jongen verzorgt. De verzorgers houden via camera's alles nauwlettend in de gaten", aldus Ouwehands.In Ouwehands Dierenpark verblijven drie volwassen nevelpanters, twee vrouwen en één man. De twee vrouwen zijn in 2015 in een Engelse dierentuin geboren en in datzelfde jaar naar Ouwehands Dierenpark verhuisd. In 2017 hebben zij gezelschap gekregen van het mannetje. De eerste paringen zijn in november en december 2018 waargenomen. "Ouwehands Dierenpark doet mee aan het EEP fokprogramma en levert met deze geboorte een mooie bijdrage aan de instandhouding van deze bedreigde diersoort", stelt Ouwehands. 

De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo'n 30 procent afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op.

ORANG OETAN
Na een draagtijd van ruim acht maanden kreeg orang oetan Tjintha zondagmorgen een jong. "Moeder en jong maken het uitstekend. Op dit moment verblijft Tjintha met haar jong in een binnenverblijf, gescheiden van de rest van de groep. De andere orang oetans zijn heel nieuwsgierig en proberen een glimp op te vangen van het kersverse jong."

In Ouwehands Dierenpark verblijven acht orang oetans. Bako is de man van de groep, hij is tevens de vader van het jong. Verder bestaat de groep uit nog twee volwassen vrouwen, een volwassen man en twee jongen. De orang oetans in Ouwehands Dierenpark maken deel uit van het fokprogramma voor bedreigde diersoorten, het Europese Endangered Species Programma (EEP).


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -