RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Minister verwacht niet dat extremistische school naar Utrecht komt

UTRECHT - Minister Arie Slob van Voortgezet Onderwijs verwacht niet dat het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum binnenkort een vestiging in Utrecht kan openen. Met de huidige wet kan de school al worden gedwarsboomd, bovendien werkt Slob aan nieuwe wetgeving.

De Nationaal CoŲrdinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) waarschuwde vorige week voor signalen dat de stichting achter de school jonge leerlingen structureel laat beÔnvloeden door "richtinggevende personen" die zich inlaten met vormen van jihadisme. Een aantal van hen zou jarenlange banden met de Tsjetsjeense terreurorganisatie "Kaukasus Emiraat" hebben onderhouden.

DEN HAAG EN UTRECHT

Het Cornelius Haga Lyceum zit al in Amsterdam, wil uitbreiden naar Den Haag en zou ook in Utrecht ouders proberen te interesseren.†De NCTV spreekt van een internationaal netwerk en een landelijke agenda. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht†zei vorige week dat hij de ontwikkelingen scherp in de gaten houdt.

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het onderwerp. Minister Slob zegt dat het binnenkort nog makkelijker wordt om ongewenste scholen de weg te versperren. Als het bestuur van de school niet voldoet of het onderwijs onder de maat is, kan de oprichting van een school volgens de minister dan al vooraf worden tegengehouden.

TE WEINIG MIDDELEN

De burgemeesters en onderwijswethouders van de†G4 -†Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - hebben aan de Tweede Kamer geschreven dat gemeenten momenteel te weinig middelen hebben om effectief op te treden tegen onderwijsinstellingen die anti-democratisch lesgeven, de beginselen van de rechtsstaat ondermijnen en relaties met extremistische groepen hebben.

Deze brief stuurden de vier gemeentes aan de Tweede Kamer.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht