RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurgenezeres ontkent dat ze overleden vrouw ibogaïne gaf

KOCKENGEN - De 59-jarige natuurgenezeres Sara G. uit Kockengen ontkent dat ze patiŽnten heeft behandeld met de stof ibogaÔne. Ze wordt verdacht van de doodslag op†de Zweedse Carmen Sirola†na behandeling met de hallucinogene stof in februari 2017 bij haar woning in de Utrechtse plaats Kockengen. G. zei voor de rechtbank in Utrecht dat ze wel mensen behandelde met iboga, de wortel van een West-Afrikaanse plant, waarin slechts een minimale hoeveelheid van de stof ibogaÔne zou zitten.

De Zweedse kwam naar Nederland om hulp te zoeken voor haar drugsverslaving. G. erkent dat ze de vrouw van het station haalde, maar snel besliste dat ze de Zweedse niet kon behandelen omdat die niet aan de voorwaarden voldeed. De vrouw verbleef wel in de bed and breakfast naast de woning van G., waar ze enkele dagen later overleed. In haar bloed werd ibogaÔne aangetroffen.

OPZET
Volgens het Openbaar Ministerie heeft G. de vrouw opzettelijk om het leven gebracht, omdat ze wist dat ibogaÔne levensgevaarlijk kan zijn. G. werd in 2015 al veroordeeld voor het toebrengen van gezondheidsschade bij een cliŽnt. Ze liet tussen 2006 en 2011 honderden verslaafden afkickpogingen doen met ibogaÔne. In die periode overleden twee mensen en twee raakten zwaargewond. G. erkent dat capsules met iboga in haar woning en de bed and breakfast aanwezig waren en suggereerde dat de Zweedse wellicht zichzelf heeft bediend. "Ze dacht dat het misschien de magic bullet was.''


De rechtbank wees G. op een afgeluisterd telefoongesprek met haar zoon waarin ze zegt dat er ibogaÔne onder de vriezer ligt. Via WhatsApp had ze de Zweedse verzekerd dat de behandeling direct na aankomst zou beginnen.

FAMILIE
De familie van Zweedse maakt vanmiddag gebruik van hun spreekrecht. De zus van de overleden vrouw leest als eerst een verklaring voor: "Carmen had een droom van een klein huis in het bos met een rood dak en een tuin, omgeven door dieren. Maar jij Sara, hebt haar dat afgenomen! In plaats daarvan eindigde ze op een koude stalen tafel", vertelt ze bitter. Ze hoopt op een zware straf van Sara G..

Daarna volgt een nichtje van de Zweedse. Ze vertelt over de dierbare herinneringen die ze heeft aan haar tante: "Ze was de beste babysitter die je maar kon wensen. Zij was heel gul en overlaadde ons met liefde", vertelt ze.


G.'s advocaat vroeg de rechtbank het OM gedeeltelijk niet-ontvankelijk te verklaren. Na G.'s arrestatie in Duitsland zou het OM op onvolledige gronden om haar overlevering hebben gevraagd. Ze zou daarom alleen mogen worden vervolgd voor de dood van de Zweedse, zoals in het overleveringsverzoek stond, en niet voor andere zaken die later ten laste zijn gelegd. Daarbij gaat het onder meer om de behandeling van andere cliŽnten met ibogaÔne.

Volgens het OM is bewezen dat Sara Carmen met voorwaardelijke opzet van het leven heeft beroofd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -