RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

UKiest: Meer investeren in fietspaden en openbaar vervoer

1/4
PROVINCIE UTRECHT - De provincie moet meer ruimte creŽren voor fietspaden dan voor autowegen en meer investeren in het openbaar vervoer. Tegelijkertijd moet de huidige maximumsnelheid op de provinciale wegen niet omlaag. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Utrechtse Kieskompas, dat inmiddels door meer dan 40.000 mensen is ingevuld.

In het Kieskompas krijgen deelnemers stemhulp, nadat ze hun mening hebben gegeven over 25 stellingen die mede door RTV Utrecht zijn opgesteld. De reacties geven een inzicht in hoe Utrechters vinden dat provinciebestuurders beleid zouden moeten maken.

De onderzoekers van het Kieskompas hebben de cijfers representatief voor de provincie Utrecht gemaakt door bij de analyse rekening te houden met eigenschappen als geslacht, leeftijd en opleiding. Deze week behandelt RTV Utrecht de voorlopige resultaten aan de hand van de thema's wonen, buitengebied, mobiliteit, duurzaamheid en cultuur. Vandaag staat het thema mobiliteit centraal.

DRAAISCHIJF
Volgens politiek redacteur Roel Breet van RTV Utrecht kan "het clichť 'de draaischijf van Nederland' in het Utrechtse provinciehuis op een tegeltje getikt worden". Politici benoemen dit vaak. Terecht, volgens Breet. "Het aantal verkeersbewegingen in Utrecht is gigantisch en -†zo verwacht de provincie -†blijft alleen maar toenemen."

Mobiliteit is voor de provincie Utrecht dan ook topprioriteit. "In 2019 wordt volgens de begroting aan bereikbaarheid meer dan 263 miljoen euro uitgegeven. Dat is meer dan de helft van het totale budget van de provincie Utrecht. Het afgelopen jaar zijn er dan ook aan de lopende band allemaal miljoenendossiers afgetikt om vastgelopen wegen weer vlot te trekken. Daar klopt de gedeputeerde Dennis Straat zichzelf regelmatig voor op de borst."

Breet noemt ook enkele voorbeelden. "Denk aan de verbreding van de Rijnbrug, het aanpakken van de verkeerschaos in Maarsbergen met een tunnel, een beginnetje om de files op de N201 aan te pakken. En ja, ook de Uithoflijn past in dit rijtje, ook al kost hij inmiddels een half miljard en rijdt hij†anderhalf jaar later. Al deze plannen moeten ervoor zorgen dat het doorstroomt in de regio."

FIETSPADEN VERSUS AUTOWEGEN
"De provincie moet meer ruimte maken voor fietspaden en minder voor autowegen", luidt een van de stellingen binnen het thema mobiliteit. De meningen daarover zijn enigszins verdeeld: meer dan 31 procent is het met die stelling eens, 17,8 procent is het er zelfs "helemaal mee eens". Daar staat tegenover dat bijna 23 procent het er niet mee eens is en iets meer dan 6 procent "helemaal niet mee eens". Ruim 20 procent van de ondervraagden antwoordde neutraal.

 | Foto: RTV Utrecht

Een andere stelling binnen het thema mobiliteit luidt: "Om de verkeersveiligheid te verbeteren, moet de snelheid op provinciale wegen verlaagd worden." Daar blijken veel mensen het niet mee eens: 37,4 procent. 15,5 procent van de ondervraagden is het er zelfs "helemaal niet mee eens".

Opvallend is dat 65-plussers het vaak wťl eens zijn met de stelling. Meer dan 40 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie is het er "mee eens" dat de snelheid op provinciale wegen omlaag moet. Nog eens bijna 10 procent is het er zelfs "helemaal mee eens". In de leeftijdscategorie 18-24 jaar is juist het tegenovergestelde te zien. Meer dan 48 procent is het "niet eens" met de stelling, 18,5 procent is het er "helemaal niet mee eens".

 | Foto: RTV Utrecht

ASFALT OF OPENBAAR VERVOER
De twee groepen in deze leeftijdscategorieŽn (18-24 jaar en 65+) blijken eensgezinder over de volgende stelling: "In plaats van meer asfalt (zoals de aanleg van de westelijke rondweg bij Amersfoort of de aanpassing van de Rijnbrug bij Rhenen), moet de provincie investeren in openbaar vervoer."

Over het algemeen zijn de meningen over deze stelling redelijk verdeeld, maar met name in de groep mensen tussen 18 en 24 jaar oud zijn verrassend veel ondervraagden het eens met de stelling. Bijna 53 procent is het er "mee eens" en 22,4 procent is het er "helemaal mee eens". Onder de 65-plussers is 42,5 procent het met de stelling eens en 17,6 procent is het er "helemaal mee eens".

 | Foto: RTV Utrecht

KIESKOMPAS
Wie ook wat hulp wil bij het bepalen van de juiste stem, kan ons Kieskompas invullen en bekijken op welke thema's u het met de partijen eens bent. Het Forum voor Democratie ontbreekt in het Utrechtse Kieskompas. De partij is gevraagd om mee te werken, maar heeft niet op het verzoek gereageerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -