OM eist tien jaar cel tegen natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen

© RTV Utrecht
KOCKENGEN - Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen moet tien jaar de gevangenis in, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Volgens de officieren van justitie is zij verantwoordelijk voor de dood van een Zweedse vrouw die zij met het omstreden afkickmiddel ibogaïne behandelde. De vrouw werd op 3 februari 2017 onwel in de B&B van de verdachte in Kockengen en kwam te overlijden.
Het OM verwijt de vrouw dat zij Carmen Sirola niet goed heeft voorgelicht over de risico's van het gebruik van ibogaïne. Ook zou er bij de behandeling geen adequate medische begeleiding zijn geweest. Verder wordt haar verweten dat ze bij anderen andere cliënten op dezelfde wijze te werk ging.

LEUGENACHTIG

De verdachte hield in de rechtszaal haar onschuld vol. Zij zegt dat ze weigerde om Carmen te behandelen toen zijn naar Nederland kwam, omdat ze niet aan de vereiste voorwaarden had voldoen. Hoe de Zweedse aan de ibogaïne was gekomen, kon zij niet zeggen. Ze had het zelf stiekem gepakt of zou het van Sara's medewerker Tom B. hebben gekregen.
Volgens de natuurgenezeres was Carmen voor haar komst naar Kockengen eerst nog in Amsterdam geweest en had zij daar heroïne gebruikt. Ook zou zij buikpijn hebben gehad en anti-depressiva hebben gebruikt. Dat zou voor Glatt reden zijn geweest om de ibogaïnebehandeling te weigeren, maar het OM gelooft daar niets van en noemt de verklaringen van Glatt leugenachtig.

GEVLUCHT

Toen bleek dat het helemaal fout ging met de Zweedse vluchtte de natuurgenezeres naar Duitsland. Ze vertelde de gewaarschuwde hulpverleners niet wat er met de vrouw aan de hand was en instrueerde haar medewerker Tom B. en haar zoon om te zwijgen tegenover de politie.
In een afgeluisterd gesprek vroeg ze haar zoon om te zeggen dat zij het slachtoffer niet kende en niet had behandeld. Ook moest hij de voorraad ibogaïne weghalen die in de vriezer lag. Er moest een officieel uitleveringsverzoek aan Duitsland worden gedaan om haar terug naar Nederland te krijgen.

WASLIJST AAN INCIDENTEN

Het OM vreest dat de natuurgenezeres in herhaling valt als ze weer vrij is. Ze zei ook vandaag weer dat ze overtuigd is van de heilzame werking van ibogaïne en ziet ziet zichzelf als een idealist. In het verleden noemde Glatt zichzelf de 'iboga-fee.' De grote bedragen die met de behandelingen te verdienen zijn, vormen volgens het OM een extra motivatie om door te gaan.  
De aanklagers somden in hun requisitoir een waslijst aan incidenten op waarbij cliënten na een ibogaïnebehandeling door Glatt overleden, de eerste al in 2004. De vrouw uit Kockengen was zich volgens het OM dus ten volle bewust van de risico's en bleef desondanks nalatig in het voorlichten en begeleiden van haar cliënten.   

BITTERHEID

De Zweedse nabestaanden maakten in de rechtszaal gebruik van hun spreekrecht. Daarin klonk naast veel verdriet ook veel bitterheid door. 'Mijn kleine zusje is vermoord gevonden in Nederland', sprak de zuster van de overleden vrouw met gebroken stem. De vrouw is door de dood van haar zus in een depressie geraakt en claimt 5.000 euro shockschade. Het OM gaat mee in de claim.
Tijdens de rechtszaak stelde de natuurgenezeres nog de benaming 'ibogaïne' ter discussie. Dat zou de kunstmatige variant zijn van het middel dat zij zelf gebruikt: het poeder van de Afrikaanse iboga-wortel. Volgens haar is het in Afrika de gewoonste zaak van de wereld. Zij blijft overtuigd van de heilzame werking van het middel, zei ze tijdens de rechtszaak.

VOLGENDE MAAND UITSPRAAK

Voor de rechtszaak zijn twee dagen uitgetrokken. Morgen zullen de advocaten Robbert Jonk en Jiska Feenstra hun pleidooi houden en kunnen OM en verdediging over weer op elkaar reageren. Daarna krijgt de verdachte het laatste woord. 
De rechters nemen ruim de tijd om tot een oordeel te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar het verzoek van de verdediging om een deel van de verdenkingen niet ontvankelijk te verklaren. Op 10 april doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.