CDA: Levensgevaarlijke capriolen om bij de bushalte te komen in Meerkerk

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
MEERKERK - Het busvervoer bij het knooppunt A27 in Meerkerk moet beter geregeld worden. Dat stelt het CDA in de provincie én in de gemeente Vijfheerenlanden. De partij heeft een OV-meldpunt geopend en gaat de tientallen klachten die afgelopen weken zijn binnengekomen onder de aandacht brengen bij de provincie Utrecht én Zuid-Holland.

LEVENSGEVAARLIJK

De klachten die zijn doorgegeven gaan onder andere over nieuwe routes van buslijnen, haltes die zijn opgeheven en provinciale wegen die je moet oversteken voordat je een halte kunt bereiken. De lijnen 85 en 94 rijden nu via Papendorp en niet meer rechtstreeks naar Utrecht, dat zorgt voor een langere reistijd.
Een groot deel van de klachten hebben te maken met het knooppunt A27 waar verschillende bushaltes staan die alleen te bereiken zijn door op gevaarlijke punten de weg over te steken.
Bushaltes bij Knooppunt A27 in Meerkerk zijn slecht bereikbaar
Gerdien Bikker-Trouwborst (CDA) woont zelf in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden en is kandidaat Statenlid bij de provinciale verkiezingen volgende week. Zij heeft het initiatief genomen voor het OV-meldpunt.
"Reizigers uit Lexmond, Meerkerk en Ameide die moeten hier overstappen op bussen richting Utrecht en Gorinchem moeten maar zien hoe ze hier de weg oversteken. Er is niets geregeld in het kader van de veiligheid. Er komen hier auto's die van de snelweg komen, of de snelweg weer oprijden", aldus Bikker-Trouwborst.

STEUN

Ook huidig Statenlid Ardin Mourik van het CDA is niet blij met de situatie. "Als ik deze situatie zie, dan voel ik mij een beetje beschaamd. We hebben er een nieuwe gemeente bij gekregen als provincie en we willen die nieuwe gemeente een warm welkom heten. Maar al snel kregen we klachten over het OV. Dat vond ik heel vervelend."

TWEE PROVINCIES

Per 1 januari hoort de gemeente Vijfheerenlanden bij de provincie Utrecht en valt dit knooppunt bij Meerkerk onder de Provincie Utrecht. Volgens Mourik is het ingewikkeld om de problemen met het openbaar vervoer op te lossen. "Het is lastig want een deel van de buslijnen horen nog bij Zuid-Holland. En het andere deel van de buslijnen heeft nu te maken met een nieuwe provincie waar ze onder vallen."

VERVOERSPLAN

De klachten die zijn verzameld kunnen nog van invloed zijn om het vervoersplan van 2020. Toch geeft het CDA-Statenlid wel toe dat de verkeerssituatie bij Meerkerk eerder zal moeten veranderen dan pas in 2020. "Dit moet binnen een paar maanden opgelost zijn, want hier gaan gewoon ongelukken gebeuren."
Morgen bieden Bikker-Trouwborst en Mourik de verzamelde klachten aan, aan gedeputeerde Dennis Straat van de Provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.