"Toezicht op begeleidwonenproject De Kiezel moet worden verscherpt"

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - De buren van het begeleidwonenproject De Kiezel van Amerpoort zijn de overlast van de jongeren zat. Het project van zorginstelling Amerpoort zit in de Utrechtse wijk Overvecht. Vooral met mooi weer zorgen de bewoners voor geluidsoverlast en rotzooi op straat.
In het project worden jongeren met een verstandelijke beperking geholpen om weer in de maatschappij te kunnen functioneren. De woningen staan bij de Managuadreef, midden in een woonwijk. Vooral 's nachts is het raak, zeggen omwonenden.

POLITIE

Frans van de Gein: "De politie komt soms met drie, vier of vijf wagens. Dan voeren ze weer gesprekken met de begeleiders en de jongeren en dan gaan ze weer." Andere bewoners ervaren ook overlast, maar durven hun verhaal niet te doen uit angst voor represailles. Ze zeggen wel te begrijpen dat de jongeren ergens moeten wonen.
"Over het algemeen gaat het een poosje goed met de muziek als ze buiten zitten met mooi weer", zegt Van de Gein. "Dan zijn ze uiterst vriendelijk als je langsloopt en zeggen ze: 'hoe gaat het buurman en gaat het goed met het hondje'."
Maar om tien uur in de avond gaat de begeleiding van de jongeren naar huis en dan gaat het mis, zeggen de buren. "Dan drinken ze een pilsje en krijgen ze om het minste of geringste ruzie onderling."

TOEZICHT

Zorginstelling Amerpoort erkent dat er overlast is. Directeur Anja Winkelaar wil een goeie buur zijn en met de omwonenden in gesprek blijven. "We proberen ons uiterste best te doen om deze mensen zo goed mogelijk te begeleiden, maar dat het af en toe niet lukt, dat is ook een feit."
Met regelmaat organiseert Amerpoort met de gemeente en de wijkagent bijeenkomsten om met de wijkbewoners te praten, maar die zien de situatie niet verbeteren en vinden dat er meer toezicht moet zijn.
Van de Gein: "De begeleiding van de jongeren zit in het huizenblok achter het woonproject. Als er dan wat gebeurt, zijn ze te laat. De begeleiding zou er zicht op moeten hebben en er tussen moeten zitten. En na 10 uur 's avonds is er helemaal geen begeleiding meer en dan gaat het los."

POLITIE

Amerpoort zegt dat omwonenden de politie kunnen bellen als er 's nachts overlast is van de jongeren. Winkelaar: "Op het moment dat er echt calamiteiten zijn, dan zal ook een begeleider de politie bellen en dat zullen de cliënten onderling zelf ook doen. Maar dat kan de buurt zelf ook doen, dus in die zin is het niet zoveel anders dan het gewone leven."
De omwonenden zijn niet tevreden met deze oplossing. Zij willen dat de overlast voorkomen wordt. Steeds de politie bellen levert niet veel op. "Dan komen ze wel even kijken en af en toe wordt er eentje meegenomen, maar dat is ook zelden en dan gaan ze weer weg." Amerpoort vindt het vooral belangrijk in gesprek te blijven met de wijkbewoners.

POLITIEK

De PvdA vindt dat zorginstelling Amerpoort nog eens goed moet kijken of het beleid moet worden aangepast. Raadslid Bülent Isik: "Als we met elkaar constateren dat er overlast is, dan moet de instelling nadenken of de begeleiding aangescherpt moet worden. De politie bellen vind ik te makkelijk."
Ook vindt de PvdA dat zorginstellingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om overlast te voorkomen. "Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd. Ook deze jongeren. Maar dan moet je het wel zo goed organiseren dat het woongenot voor de buurt niet wordt aangetast."
De VVD maakt zich al langer zorgen om de overlast van de jongeren van De Kiezel. "Het is belangrijk dat er serieus werk wordt gemaakt van signalen en klachten uit de omgeving", zegt fractievoorzitter Dimitri Gilissen. Hij gaat dan ook vragen stellen aan het college. Gilissen wil weten hoe het kan dat het zo lang duurt voordat er actie wordt ondernomen.

IN GESPREK

De gemeente Utrecht zegt het belangrijk te vinden dat de jongeren van De Kiezel deel uitmaken van de maatschappij. Een woordvoerder van de gemeente stuurt RTV Utrecht de volgende reactie.
"Amerpoort heeft ons laten weten veel te doen om goed contact met omwonenden te hebben en hen ook gevraagd signalen door te geven zodra er iets aan de hand is. Omwonenden kunnen hun signalen ook doorgeven aan de gemeente of de politie. Vanaf 1 januari 2018 zijn er bij de politie tientallen meldingen geweest over overlast van de instelling. Die komen ook van Amerpoort-bewoners zelf. Amerpoort heeft ook al diverse maatregelen genomen, bijvoorbeeld door betrokkenen aan te spreken en afspraken te maken. Er zijn de afgelopen jaren diverse bijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden om bij hen de vinger aan de pols te houden als het gaat om overlast."
De gemeente gaat in gesprek met zorginstelling Amerpoort om te horen wat er precies aan de hand is en om tot een oplossing te komen.
Toezicht op begeleid wonen project in Utrecht moet beter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.