Zorgen over gevaar en gezondheid rondom 'stinkfabriek' in Bunschoten

Omwonenden zijn bezorgd over biogascentrale in Bunschoten
Omwonenden zijn bezorgd over biogascentrale in Bunschoten © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Omwonenden van de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg hebben gisteravond hun zorgen geuit tijdens een speciale informatiebijeenkomst. De bijeenkomst was bedoeld voor de provincie en de gemeente, maar werd overgenomen door de komst van tientallen omwonenden. Zij zijn de stankoverlast door de fabriek zat, maar vrezen ook voor hun gezondheid en veiligheid.
Buurtbewoners in een grote straal rondom de biogascentrale A. van de Groep en Zonen klagen al jaren over stankoverlast. Gisteravond grepen de omwonenden opnieuw de kans om hun vragen en zorgen te delen. Die gingen vooral over de gevolgen van de vieze lucht voor de gezondheid en het eventuele explosiegevaar van de fabriek.

GEVAAR

De zorgen over de gezondheidsrisico's van de biogascentrale zijn niet nieuw. Daarom zijn veel omwonenden inmiddels gefrustreerd dat er nog steeds geen antwoorden of oplossingen zijn voor de problemen. Inwoners van het dorp klagen over misselijkheid en hoofdpijn, als gevolg van de stank.
"Het is een hele penetrante lucht", legt een van de omwonende uit. "In het weekend vlucht ik naar mijn zomerhuisje", vult een ander aan. "Het personeel van de fabriek loopt met gasmaskers op en ik lig 200 meter verder te slapen", vertelt een bezorgde buurtbewoner. "Wat ademen wij allemaal in?"
Ook zijn er zorgen over explosies op het terrein van de fabriek. "Er zit een grote ballon met gas bovenop", legt omwonende Tjalling van Halteren uit. "Als daar ook maar één vonkje bijkomt..."

MAATREGELEN

De provincie heeft de zorgen en vragen van omwonenden opgeschreven en probeert deze zo snel mogelijk te beantwoorden. Daarnaast gaf de provincie uitleg over de maatregelen die worden genomen om de stankoverlast tegen te gaan.
Zo kan de provincie de biogascentrale een dwangsom opleggen als er overtredingen worden geconstateerd. Dit is echter moeilijk vast te stellen. "Niets is lastiger dan problematiek rondom geur", legt Laura Vincino van de RUD uit. Het meten van geuroverlast is namelijk niet makkelijk. Bovendien kan vaak niet met zekerheid worden vastgesteld dat de geur bij de biogascentrale vandaan komt.
Biogascentrale A. van de Groep en Zonen in Bunschoten-Spakenburg
Biogascentrale A. van de Groep en Zonen in Bunschoten-Spakenburg © Google Street View

EIGENAAR

Ook de eigenaar van de biogascentrale waagde zich gisteravond tussen de ontevreden buurtbewoners. "Ik heb niet echt nieuwe dingen gehoord", reageerde Arie van de Groep achteraf. "Er is nog steeds veel onwetendheid en daar is voor ons ook een taak weggelegd."
De eigenaar zegt er alles aan te doen om de overlast te beperken, maar die zal volgens hem niet verdwijnen. "We mogen ook een bepaalde overlast veroorzaken", legt Van de Groep uit. "Maar we nemen diverse maatregelen en er komen nog meer maatregelen aan." Voor nu wacht het bedrijf op een vergunning om een aantal aanpassingen te kunnen doorvoeren.
Zorgen over gevaar en gezondheid rondom 'stinkfabriek' in Bunschoten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.