RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moeder van Q-koorts-patiënte uit Houten laaiend: "Huilen tijdens Kamerdebat"

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Als er nu Q-koorts bij je wordt vastgesteld, kan je†aanspraak maken op een tegemoetkoming.†Je moet de ziekte dan wel tijdens de uitbraak van 2007 tot 2011 hebben opgelopen. Dat†zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).†Een Kamermeerderheid, inclusief de regeringspartijen, vindt die voorwaarde te streng. Dat bleek gisteravond tijdens een debat. Maar de minister gaf geen krimp, tot woede van de slachtoffers en hun familie.†

Een van hen†is Marianne Geelen uit Houten. Zij†verloor bijna haar 26-jarige dochter Michelle door een Q-koortsbesmetting. Ze eist†excuses van de regering voor alle patiŽnten en ze wil een hogere vergoeding dan 15.000 euro.†"Ik vind het schandalig hoe het gisteravond is gegaan. De minister wil geen excuses aanbieden of verantwoordelijkheid nemen. Een kindje†bij wie†bijvoorbeeld in 2014 Q-koorts is vastgesteld, krijgt niets. Ook werd er gezegd: geef ze maar een elektrische fiets, dan kunnen ze zich wel redden naar school. Moeders zaten gewoon te huilen in de zaal. Dit is geen debat geweest."

Ook is de moeder verbolgen dat er geen ruimte was voor een minuut stilte.†Bovendien vindt ze het†ongebrijpelijk dat†minister Bruins†geen excuses wil aanbieden aan de slachtoffers. "Het wordt onder het kleed geschoven, er wordt geen verantwoordelijkheid genomen. Wij hebben bewijs dat onze dochter half 2011 Q-koorts gekregen. Wat is er dan in de jaren daarvoor gebeurd? Waarom zijn geiten niet eerder ingŽent? Waarom is er niet meer gewaarschuwd?"

DODELIJK
De Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan.†Om de epidemie te bestrijden werden in 2010 onder meer schapen en geiten gedood in Bunnik, Achterberg, Kamerik, Zegveld en Groenekan. In Nederland heeft de koortsuitbraak tussen 2007 en 2010 al tot 95 sterfgevallen geleid. Een aantal patiŽnten ontwikkelde namelijk†chronische Q-koorts. Vaatwanden en hartkleppen kunnen†daarbij geÔnfecteerd raken. Dat kan complicaties als hartfalen of een gescheurde grote lichaamsslagader met zich meebrengen.

ONEERLIJK
Minister Bruins biedt patiŽnten die zich voor 1 februari hebben gemeld nu†15.000 euro als "gebaar ter erkenning van hun leed''. Maar artsen krijgen nog altijd mensen in de spreekkamer die Q-koorts onder de leden blijken te hebben. De Tweede Kamer vindt het oneerlijk dat zij achter het net zouden vissen. Daarom verruimt Bruins de regeling. Ook beloofde hij alles in het werk te stellen om nog onbekende patiŽnten snel op te sporen. CDA, D66 en ChristenUnie en vrijwel de hele oppositie willen ook patiŽnten tegemoetkomen die voor 2007 of na 2011 ziek zijn geworden. Maar daar wil de minister niet aan. De geste is alleen bedoeld voor mensen die getroffen zijn door deze Q-koorts-uitbraak, houdt hij vol.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en haar bondgenoten wilden Bruins in de richting van zo'n verruiming dirigeren door hem op te dragen te onderzoeken wat daarvoor nodig zou zijn. Maar daar stemt de minister pas mee in als zijn voorwaarden overeind blijven. De Kamerleden gaan overleggen of ze hun wens ondanks Bruins' verzet willen doordrukken. De minister maakt verder geld vrij om onderzoek te doen naar Q-koorts bij jongeren.

Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over de Q-koortsregeling. "Het is nog niet afgelopen, we houden hoop", zegt moeder Marianne.

Moeder uit Houten boos over Kamerdebat Q-koorts


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -