Utrechter moet gevangenis in voor ongeluk met twee doden op Uithof

© Menno Bausch
UTRECHT - Utrechter Raymond N. moet drie jaar de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op de Uithof. Ook heeft de rechtbank een rijontzegging van vier jaar opgelegd.
De 39-jarige N. botste in september 2016 met zijn auto tegen een verlengde bus op een kruising bij de Sorbonnelaan. De wagen kwam tegen een lichtmast tot stilstand. Inzittenden Dylan (22) uit De Meern en Leroy (26) uit Maarssen kwamen om het leven. Bestuurder N. raakte zwaargewond, maar overleefde de klap. De rechter acht bewezen dat hij "onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam" is geweest: N. reed te hard, negeerde een rood verkeerslicht en was onder invloed van alcohol en drugs.
Nabestaanden zijn ontzettend boos dat de Utrechter geen verantwoordelijkheid neemt en met de beschuldigende vinger naar de buschauffeur wijst. N. beweert ook dat Dylan en Leroy zelf verantwoordelijk zijn voor hun dood. Een van de jongens zou al nekletsel hebben gehad door een eerder ongeluk. Daardoor zou de botsing op de Uithof hem fataal zijn geworden. Maar uit onderzoek blijkt dat de jongen niets aan zijn nek mankeerde en door een schedelbreuk is gestorven. De ander zou tegen het advies van N. in zijn gordel niet hebben omgedaan, maar dat viel niet meer te controleren.
"Ik wil dat je mij aankijkt",  sprak de moeder van de overleden Dylan twee weken geleden vlak voordat ze huilend aan haar slachtofferverklaring begon. De vader van Leroy vertelde dat hij 'helemaal krankjorem' werd van het laconieke gedrag van N. Het OM noemde de ontkennende houding van de Utrechter 'onbegrijpelijk' en 'minachtend'. "De verdachte zwelgt in zelfmedelijden", sprak de officier van justitie, die kwam tot een strafeis van 3,5 jaar onvoorwaardelijk.
Dat N. eerder is veroordeeld, weegt de rechtbank als strafverzwarend mee. Zijn negatieve, ontkennende houding is géén aanleiding geweest voor een hogere straf. "Er is ook rekening mee gehouden dat N. onder grote psychische druk stond en zwakbegaafd is", zegt verslaggever Riks Ozinga. De uiteindelijke straf is zelfs iets lager dan de eis. "Als stok achter de deur, in de hoop dat verdachte zich in de toekomst niet aan soortgelijke strafbare feiten schuldig maakt, is een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk", aldus de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.