RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

UKiest: subsidie voor aardgasvrij maken van huizen, windmolens minder belangrijk

1/5
PROVINCIE UTRECHT - De provincie moet zorgen voor subsidie voor inwoners die hun woning aardgasvrij willen maken. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Utrechtse Kieskompas, dat inmiddels door meer dan 40.000 mensen is ingevuld. Windmolens vinden de deelnemers wat minder belangrijk.

In het Kieskompas krijgen deelnemers stemhulp, nadat ze hun mening hebben gegeven over 25 stellingen die mede door RTV Utrecht zijn opgesteld. De reacties geven een inzicht in hoe Utrechters vinden dat dat provinciebestuurders beleid zouden moeten maken.

De onderzoekers van het Kieskompas hebben de cijfers representatief voor de provincie Utrecht gemaakt door bij de analyse rekening te houden met eigenschappen als geslacht, leeftijd en opleiding. Deze week behandelt RTV Utrecht de voorlopige resultaten aan de hand van de thema's Wonen, Buitengebied, Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur. Vandaag staat het thema Duurzaamheid centraal.

Nu er in Den Haag flink wordt gedebatteerd over de energierekening is duurzaamheid actueler dan, zegt politiek redacteur Roel Breet. "Je ziet dat politici opgetogen zijn door de aandacht voor het klimaat, want dat maakt deze verkiezingen voor Provinciale Staten enorm relevant. Daar heeft de provincie namelijk écht wat over te zeggen. Waar komen windmolens? Waar komen zonneweides? En hoeveel zijn het er dan? De provincie kan dat precies aanwijzen. Nagenoeg alle partijen zetten dan ook vol in op de klimaatdoelstellingen. Ook als je niks met de groene omslag te maken wilt hebben, zoals de PVV en Forum voor Democratie."

WONINGEN AARDGASVRIJ
De meeste mensen die het Kieskompas deden, vinden dat de provincie subsidie moet geven om woningen aardgasvrij te maken. Onder hen zijn wat meer vrouwen dan mannen. Slechts een vijfde van alle deelnemers is het niet met de stelling eens.

 | Foto: RTV Utrecht

WINDMOLENS
Deelnemers van het Kieskompas werd gevraagd of de provincie Utrecht alles op alles moet zetten om meer windmolens te realiseren. Een kwart van de ondervraagden heeft geen mening over het onderwerp en zegt er neutraal in te staan. Ongeveer een derde is het met de stelling eens.

 | Foto: RTV Utrecht

BEDRIJVEN EN DUURZAAMHEID
Een meerderheid van de mensen die het Kieskompas invulden vindt dat de provincie bedrijven die willen investeren in duurzaamheid moet ondersteunen. Denk aan energiebesparende en -opwekkende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en isolatie.

 | Foto: RTV Utrecht

WEIDES VOOR ZONNEPANELEN
Bijna de helft van de respondenten vindt dat er weides met zonnepanelen mogen komen in onze provincie, zelfs al dat ten koste van landbouwgrond gaat. Het zijn overwegend mannen die deze mening hebben.

 | Foto: RTV Utrecht

KIESKOMPAS
Wie ook wat hulp wil bij het bepalen van de juiste stem kan ons Kieskompas invullen en bekijken op welke thema's u het met de partijen eens bent. Het Forum voor Democratie ontbreekt in het Utrechtse Kieskompas. De partij is gevraagd om mee te werken, maar heeft niet op het verzoek gereageerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -