UKiest: Investeren in de fiets, de bus of de auto?

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht investeert dit jaar meer dan 200 miljoen euro in bereikbaarheid. Mobiliteit lijkt topprioriteit te zijn bij de Provinciale Statenverkiezingen volgende week. Maar nog altijd zijn er kernen waarvoor je de grootste moeite moet doen om er met het openbaar vervoer te komen, zoals Austerlitz.
In het dorp komt alleen doordeweeks een bus, tussen 7.00 uur en 19.00 uur. Veel te weinig, vinden veel inwoners van het dorp. "Dat betekent dat ik vaak thuis moet blijven", vertelde een inwoonster vanochtend op Radio M Utrecht. "Ik moet vaak fietsen, of ik nou wil of niet."
André van Schie is bij de komende verkiezingen lijsttrekker van de VVD. Zijn partij vindt ook dat er beter openbaar vervoer moet zijn: "We merken op heel veel plekken dat er te weinig maatwerk is in het openbaar vervoer. Ik snap best dat het rendabel moet zijn, maar je kan ook denken in andere oplossingen, zoals een buslijn die gaat als je belt, daarmee loopt nu een proef: U-Flex."
Volgens hem is een vaste buslijn buiten de kantoortijden daarentegen niet wenselijk. Volgens Van Schie reden er te veel lege bussen: "Daar werd niemand vrolijk van. Je moet zoeken naar maatwerk, ook voor de kleine kernen."
VVD'er André van Schie en anderen vanochtend op Radio M Utrecht.

GRATIS OV

In UKiest op RTV Utrecht ging het vanavond ook over mobiliteit. Daar kreeg Andrea Poppe van de SP de kans om te vertellen dat zij wel willen dat er ook buiten kantoortijden bussen rijden in de kleine kernen. Ook werd er gedebatteerd over gratis openbaar vervoer. De SP is daar een groot voorstander van, vertelde Poppe in debat met Derk Boswijk van het CDA.
Volgens Poppe kan dat gratis openbaar vervoer gerealiseerd worden door onder meer extra belastingen te heffen op autogebruik: "Het zou natuurlijk heel mooi zijn als het haalbaar is. Voor ouderen willen we het in ieder geval, en buiten de spits zou het ontzettend veel goedkoper kunnen."
Derk Boswijk ziet er niks in: "Gratis openbaar vervoer bestaat niet. Want als we dat zouden doen, dan gaat het ten koste van bijvoorbeeld de bereikbaarheid van kleine kernen."
De tekst gaat onder de video door.
Opnieuw debatten in UKiest vanavond

RUIMTE VOOR DE FIETS

Ook werd er gediscussieerd over de stelling 'de provincie moet meer ruimte maken voor fietspaden en minder voor autowegen'. Aan het woord kwamen Huib van Essen van GroenLinks en André van Schie van de VVD. Die laatste kwam fel uit de hoek tegen zijn opponent van GroenLinks: "Meneer Van Essen denkt altijd als hij iemand met een uitlaat ziet, dat het een misdadiger is, maar het is gewoon iemand die naar zijn werk gaat."
Van Essen zelf is het daar natuurlijk niet mee eens: "Juist in een dichtstelijke regio zoals Utrecht, daar past de fiets heel goed. De fiets is echt een heel redelijk alternatief voor de auto. En je krijgt waar je voor bouwt. Dus als je bouwt voor de auto, dan krijg je meer auto's. Als je bouwt voor de fiets, en investeert in echt goed openbaar vervoer, dan krijg je meer fietsers en meer mensen die met het openbaar vervoer gaan."
De VVD wil ook graag investeren in de fiets, zegt Van Schie: "Maar in de auto moeten we ook investeren, want veel mensen gebruiken hem nou eenmaal."

KIESKOMPAS

Het Kieskompas is inmiddels door meer dan 40.000 mensen ingevuld. Daarin krijgen deelnemers stemhulp, nadat ze hun mening hebben gegeven over 25 stellingen die mede door RTV Utrecht zijn opgesteld. De reacties geven een inzicht in hoe Utrechters vinden dat provinciebestuurders beleid zouden moeten maken.
Daaruit blijkt nu dat de meeste deelnemers willen dat de provincie meer ruimte gaat maken voor fietspaden. Ook vinden de meeste respondenten dat er meer geinvesteerd moet worden in openbaar vervoer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.