Ook universiteitsterreinen worden rookvrij: "Dit zagen wij al aankomen"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - Vanaf volgend jaar augustus mag er niet meer gerookt worden bij onderwijsinstellingen, ook niet op universiteitsterreinen. Dat heeft staatssecretataris Paul Blokhuis vandaag bekendgemaakt. De bekendmaking komt voor de Universiteit Utrecht niet als een schok: ze gingen er al een tijdje vanuit dat er binnenkort niet meer in en rondom de scholen gerookt mag worden.
Dat vertelt woordvoerder van de UU Maarten Post tegen RTV Utrecht. "In het preventieakkoord is er al over gesproken. De vraag was alleen of universiteiten er ook onder zouden vallen", aldus Post.
De universiteit heeft al een aangescherpt rookbeleid, weet Post te melden. "Binnen mocht er natuurlijk al niet gerookt worden, maar buiten nog wel. Rokers mochten alleen geen overlast veroorzaken. Het college van bestuur heeft echter vorig jaar al besloten de terreinen rookvrij te maken. Daar zijn we nu gefaseerd mee bezig", legt de woordvoerder uit.

DEADLINE

De afgelopen jaren zijn er al veel stappen gezet om het onderwijs rookvrij te krijgen, meldt de NOS. Maar Blokhuis vindt de resultaten teleurstellend. Met een nieuwe deadline op 1 augustus 2020 hoopt de staatssecretaris "nog een wereld te winnen".
Op sommige pleinen van de Universiteit Utrecht zijn al speciale rokershokken gemaakt. Het is volgens Post de vraag of die plekken nog wel zijn toegestaan in de nieuwe regelgeving. We weten nog niet precies wat 'rookvrij' in de wet gaat betekenen. Mogen speciale rookplekken - om ongewenste overlast op andere plaatsen zoals bij bushaltes te voorkomen - nog bestaan? Dat is nog even afwachten voor ons. Ondertussen gaan we door met het project om de universitaire terreinen geleidelijk rookvrij te maken", besluit de woordvoerder van de UU.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.