CBS: provincie Utrecht wordt relatief snel volgebouwd

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De bebouwing in de provincie Utrecht is in de jaren 1996 tot en met 2015 met ruim 2 procent gegroeid. Alleen in Zuid-Holland kwamen er meer woonterreinen, wegen en bedrijventerreinen bij, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In Utrecht is nu bijna 19 procent van de totale oppervlakte bebouwd, dat was in 1996 nog 16,5 procent. De groei komt voor een groot deel door de komst van vinex-wijken, waar op grote schaal woningen, maar ook bedrijfspanden, scholen en winkels gebouwd werden.
Met Flevoland en Noord-Holland is Utrecht de enige provincie waar de bevolking in de beschreven periode harder groeide dan het woonterrein. Onze provincie is na Noord- en Zuid-Holland de dichtstbevolkte.

AGRARISCH GEBRUIK

In 1996 was een kleine 62 procent van de grond in de provincie nog bestemd voor agrarisch gebruik. Dat is teruggelopen naar 58 procent. Voor alle provincies geldt dat steeds minder grond een landbouwbestemming heeft. Ook hier geldt dat alleen in de Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland het aandeel nog lager is dan in Utrecht. 
Het aandeel bos- en natuurterrein ligt in de provincie op 14 procent. Daarmee bungelt Utrecht in de middenmoot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.