Inbreker komt graag nog eens terug

© Politie
UTRECHT - Ruim een vijfde van de slachtoffers van woninginbraak kreeg in 2017 binnen een jaar opnieuw bezoek van inbrekers. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Van de Nederlandse bevolking werd 2 procent (circa 287.000 mensen) slachtoffer van een woninginbraak of een poging daartoe. Van de slachtoffers kreeg 15 procent twee keer 'bezoek' en 7 procent drie keer of vaker. In de provincie Utrecht werd in 2017 2 procent van de bevolking slachtoffer van een inbraak of poging daartoe. Bij 0,4 procent werd nog een keer ingebroken.
In de vakantiemaanden juli en augustus en de feestmaand december sloegen inbrekers het vaakst toe, in januari het minst vaak. De kans op herhaald slachtofferschap is het grootst in steden. In zeer stedelijke gemeenten lag dit percentage op 28, in niet-stedelijke gemeenten op 16.
Mensen die meer dan eens ten prooi zijn gevallen aan inbrekers, voelen zich minder veilig. Van de herhaalde slachtoffers acht 61 procent de kans groot dat zij opnieuw inbrekers in hun domein krijgen, tegen 41 procent onder de eenmalige slachtoffers. Onder mensen die inbrekersbezoek bespaard is gebleven ligt dat cijfer op 8.
Herhaalde slachtoffers voelen zich ook onveiliger in hun eigen buurt. Zij hebben vaker een alarm en rolluiken dan mensen die één keer of niet met inbraak te maken hebben gehad.
Het aantal slachtoffers van inbraken daalt sinds 2013 jaarlijks licht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.