Twaalf krakers aangehouden bij ontruiming gekraakt pand in Zeisterbos

© Koen Laureij
ZEIST - Bij de ontruiming van het gekraakte gebouw in het Zeisterbos zijn twaalf krakers aangehouden. De politie was rond 17.00 uur klaar met de ontruiming.
Sinds vorige maand zaten er zo'n vijftien fanatieke krakers in het voormalig boeddhistisch centrum aan de Krakelingweg. De politie en ME omsingelden het pand vanmorgen vroeg al en die actie heeft de hele dag in beslag genomen. De krakers hadden zich vastgeketend en hadden zich verschanst in bomen, boomhutten en een stookhok. De politie gebruikte slijptollen om de ruimte te openen.
Rond 10.30 uur waren de meeste krakers al uit het pand gehaald en daarna duurde het lang voordat alle vastgeketende krakers waren losgemaakt. Er is zelfs nog een hoogwerker ingezet om twee mensen van het dak te halen. Volgens een woordvoerder van de politie is de ontruiming zonder geweld verlopen, "zowel aan de kant van de politie, als aan de kant van de krakers". Twaalf krakers zijn aangehouden en naar het bureau gebracht.
Aan het pand hingen spandoeken met teksten als 'Jullie kunnen het dak op' en 'Ontruimen om leegstand is vragen om weerstand'.
Politie bij het gekraakte pand.
Politie bij het gekraakte pand. © Menno Bausch
"Voor veel mensen is een woning nu eenmaal niet te betalen", vertelde Ynze eind februari aan RTV Utrecht. "Het is ieders goed recht om een dak boven z'n hoofd te hebben. Het leven is goed hier in de bossen. Het is een hartstikke mooie plek."
Aanvankelijk viel er volgens de krakers nog wel te praten met de vastgoedeigenaar over een tijdelijk verblijf. Maar hij stelde in een reactie nooit overwogen te hebben om de groep in het pand te laten wonen. "Als iemand jouw auto steelt en je vervolgens belt met de vraag of je 'm mag lenen, dan ga je daar toch ook niet mee akkoord? Ik doe geen zaken met dieven."
"Wij zien het niet als diefstal", zei kraker Ynze. "We pakken niet iemands huis af, de eigenaar woont hier niet of iets dergelijks. Het pand staat gewoon leeg. Je zou het ook anders kunnen zien: de eigenaar koopt het gebouw op en laat het leegstaan. Dat is ook een vorm van diefstal."
De eigenaar zegt dat het pand binnen een half jaar gesloopt wordt om er een zorginstelling neer te zetten.
Krakers hadden zich verschanst in boomhutten.
Krakers hadden zich verschanst in boomhutten. © Koen Laureij
Een hoogwerker was nodig om krakers van het dak te halen.
Een hoogwerker was nodig om krakers van het dak te halen. © Koen Laureij
Het pand in het Zeisterbos wordt ontruimd.
Het pand in het Zeisterbos wordt ontruimd. © Menno Bausch

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.